Otvoreno pismo hrvatskoj javnosti zbog smjenjivanja Z. Šprajca i S. Alfiera s mjesta urednika Dnevnika

Građanski odbor za ljudska prava / Documenta – centar za suočavanje s prošlošću / Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek / Centar za mirovne studije

U Zagrebu i Osijeku, 20. prosinca 2011.

Ur. br. 374 -2011

Otvoreno pismo hrvatskoj javnosti

Na kraju nedjeljnog Dnevnika, 18. XII u 19.30 na HTVu, voditelj Dnevnika Zoran Šprajc odgovorio je članovima Programskog vijeća HRTa koji su javno, na HTVu, osudili prilog emitiran u Dnevniku na godišnjicu pada Vukovara. U tom prilogu novinara Hrvoja Zovka, puštena je snimka razgovora predsjednika F. Tuđmana i zapovjednika obrane Vukovara M. Dedakovića u kojem Tuđman odbija Dedakovićevu molbu da se evakuiraju djeca i civili iz Vukovara. Reakcija Šprajcu nadređenih urednika (Dražen Miočić i Bruno Kovačević) i uprave HRTa (Josip Popovac) na Šprajcov istup, koji je u suštini obrana prava urednika glavne informativne emisije HTVa da objave istinitu informaciju, je smjenjivanje Z. Šprajca i S. Alfiera s mjesta urednika Dnevnika i zahtjev da se Šprajcu izrekne “mjera upozorenja zbog povrede radne obaveze”.

Programsko vijeće ocijenilo je prilog H. Zovka “tendencioznim, planiranim, tempiranim i montiranim negdje drugdje te suprotnim nacionalnim interesima”.

Kao organizacije za zaštitu ljudskih prava smatramo očiglednimda je osnovni kriterij za ocjenu nekog priloga njegova istinitost i da su pravi hrvatski interesi, što se tiče HRTa,istinito informiranje hrvatskih građana!

Svojim postupanjem u ovom slučaju većina u Programskom vijeću, čiji posao nije uređivanje emisija HRT-a, već “zastupanje i zaštita interesa slušatelja, gledatelja i korisnika drugih javnih usluga”, guši slobodu novinarstva, uskraćuje ustavom zagarantirano pravo građanima Republike Hrvatske na istinito informiranje i time radi protiv interesa slušatelja i gledatelja. Drugim riječima, navedena ocjena Programskog vijeća tendenciozna je, izriče utuživu neistinu i suprotna je nacionalnim interesima.

Izričemo svoju duboku zabrinutost progonom novinara zbog objavljivanja istine. Takav postupak smatramo nespojivim s položajem glavnog urednika HTVa i s položajem predsjednika uprave HRTa.

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

Vesna Teršelič, Documenta

Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek

Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije