POZIV NA KONFERENCIJU ZA MEDIJE

Poštovani, poštovane,

Pozivamo vas na konferenciju za tisak na kojoj ćemo predstaviti nalaze Godišnjeg izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine, koja će se održati u Kući ljudskih prava, Selska c. 112c, 10000 Zagreb, u četvrtak 21. ožujka 2013. u 11.00.

Na konferenciji će govoriti: Mladen Stojanović, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Marko Sjekavica, Građanski odbor za ljudska prava i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Počinitelje zločina sve je teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala, zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga, se smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s “vlastite strane”. Sve je manji interes javnosti, kako domaće tako i međunarodne, za problematiku ratnih zločina. Zbog svega toga izražavamo bojazan da će počinitelji i odgovorne zapovjedne osobe, posebno na najvišim razinama, ostati nekažnjeni – neki su od glavnih naglasaka iz našeg godišnjeg izvještaja.
Ponovo ukazujemo na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja.