Prenosimo: Izjava Documente – Centra za suočavanje s prošlošću

-MEDIJIMA-

Izjava Documente – Centra za suočavanje s prošlošću povodom današnjeg Izvještaja Europske komisije

Povodom današnjeg Izvještaja Europske komisije o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU, još jednom se ukazuje od strane Komisije na predstojeće zadaće od presudne važnosti za vjerodostojnost reformi i uspješno funkcioniranje Hrvatske u uvjetima punopravnog članstva.

Želimo skrenuti Vašu pozornost je dio Izvještaja u kojem se naglašava potreba za dodatnim naporima koje Hrvatska mora poduzeti u procesuiranju svih ratnih zločina, uključujući i one počinjene tijekom VRA Oluja. Nakon presude Vrhovnog suda a vezano uz obeštećenja postolujnih žrtava ratnih zločina u Varivodama, Komisija naglašava da upravo na tragu spomenute presude treba u buduće sustavno rješavati problematiku obeštećenja svih civilnih žrtava rata.

Današnji Izvještaj je još jedna prilika da istaknemo kako je počinitelje ratnih zločina u Republici Hrvatskoj sve teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala se zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s vlastite strane. Manjka spremnosti za svjedočenjem, javni interes za suđenja otpada, a naročito je teško procesuirati zločine u vrhu zapovjedne hijerarhije.

Pred ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju ponovno ukazujemo na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja što smo nedavno istaknuli i u Godišnjem izvještaju o praćenju suđenja za ratne zločine u 2012., kojeg zajednički uređuju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava, predstavljen na konferenciji za tisak koja je održana 21. ožujka 2013. u Kući ljudskih prava Zagreb.

O spomenutom Godišnjem izvještaju govorit će se i na ovotjednom Okruglom stolu, kojeg organiziramo 28. ožujka 2013. u Novinarskom domu s početkom u 10.00 h.