Priopćenje

U povodu obilježavanja godišnjice istovremenog slavlja oslobođenja okupiranih područja RH te sjećanja na stradanja srpskih civila, u Kući ljudskih prava, 3. kolovoza 2012. godine održana je tiskovna konferencija na kojoj se još jednom podsjetilo na činjenice koje je Sudsko vijeće haaškog suda utvrdilo o zločinima počinjenim u tijeku i neposredno nakon vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Tijekom konferencije Vesna Teršelič, voditeljica Documente i medijski koordinatorDocumente Eugen Jakovčić su predstavili najvažnije dijelove ovogodišnjeg priopćenjapovodom godišnjice stradanja srpskih civila u tijeku i nakon VRA “Oluja”, kojeg i ovog kolovoza potpisuju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka.

Uz priopćenje predstavljeni su i najvažniji dijelovi Osvrta na presudu MKSJ-a u predmetu protiv Gotovine i dr. i to s obzirom na utvrđivanje činjeničnog konteksta događaja te jedinstvenu sudsku interpretaciju u stvarnoj primjeni međunarodnog humanitarnog prava, što predstavlja svojevrsni sažetak najvažnijih dijelova inače vrlo opsežne haške presude.

Više o konferenciji za tisak možete pročitati na www.documenta.hr