Priopćenje za medije povodom dvadesete i prve obljetnice stradanja na području Grada Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja

Na današnji dan, 06. prosinca, dvadeset i jednu godinu od najrazornijeg napada u dubrovačkoj povijesti, želimo podsjetiti javnost na teška stradanja koja je pretrpjelo stanovništvo grada Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja te na ratna razaranja povijesne jezgre Grada koja su nastala kao rezultat višemjesečnih napada JNA.

Gotovo 240 dana građani i građanke Dubrovnika živjeli su u kopnenoj i pomorskoj blokadi, 138 dana bez struje i vode, a više od četiri mjeseca proveli su u skloništima. Na području Konavala, Župe Dubrovačke i primorja u blizini Dubrovnika, snage JNA uništavale su selo za selom, rušeći, pljačkajući i paleći civilne objekte. Dio stanovništva izbjegao je u u Dubrovnik, sjevernu Dalmaciju i na otoke, a u selima su ostali uglavnom stariji mještani od kojih su mnogi ubijeni ili odvedeni u JNA logore u Morinju u Crnoj Gori ili u Bileći u BIH. U ratu na dubrovačkom području ubijeno je 116 civila, a više stotina ranjeno; poginulo je 430 hrvatskih branitelja, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 tisuće osoba i uništena su 2.071 stambena objekta. Kako su u svom priopćenju iz listopada ove godine naglasile naše kolegice iz podgoričke Akcije za ljudska prava u Crnoj Gori još uvijek nije donijeta niti jedna pravomoćna presuda zbog počinjenih kaznenih djela ratnog zločina tijekom napada na Dubrovnik, http://www.hraction.org/?p=2190.

Kompletno priopćenje možete pogledati ovdje ovdje.