Priopćenje za medije

Kuća ljudskih prava Zagreb / Human Rights House Zagreb

SVIM MEDIJIMA

16. siječnja 2012.

PRIOPĆENJE NAKON JAVNE RASPRAVE – APEL ZA HRT kako uspostaviti vjerodostojnost javne funkcije HRT-a

Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva, Zagreb, 16.1.2012. u 11:00h

 

U Novinarskom domu održana je trosatna javna rasprava povodom Apela za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a kojeg su pokrenuli Hrvatsko novinarsko društvo, Kuća ljudskih prava Zagreb, koordinacija za medije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja uz potporu trideset organizacija civilnog društva.

Rasprava je okupila stotinu novinara, stručnjaka, aktivista, saborskih zastupnika, javnih dužnosnika uključujući i Ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, a odazvali su joj se i članovi Uprave HRT-a, glavni urednici HTV-a i HR-a uz izostanak članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a.

Tijekom rasprave iznesen je niz primjedbi na upravljanje i kvalitetu programa HRT-a s naglaskom na “trgovanje” interesima na relaciji Uprava i Programsko vijeće HRT-a, isključivanje kreativnog osoblja i programskog vodstva iz poslovne politike javne televizije uključujući i donošenje plana restrukturiranja.

 

Nekoliko sudionika i sudionica rasprave naglasili su kako je postojeći Zakon o HRT-u u suštini dobar, ali da se najproblematičniji dijelovi ovoga zakona odnose na način kako se on provodi i tumači u praksi (na primjer način odabira programskog vijeća).

Apelom za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a traži se da resorno ministarstvo hitno provede nadzor nad upravljanjem i programskim razvojem HRT-a, a od Odbora za medije Hrvatskog sabora zahtjev za što skorije održavanje tematske sjednice o stanju i mjerama za zaustavljanje programske i organizacijske devastacije HRT-a.

 

Ministrica kulture istaknula je hitno donošenje medijske strategije te je istaknula kako je medijska politika nacionalni politički prioritet koji se treba razvijati uz paralelne zakonske i druge mjere, a sve kako bi se zaustavila katastrofalno stanje u javnim medijima (HINA, Vjesnik, HRT).

 

Posebno je bio kritičan istup saborskog zastupnika Gorana Beusa Richemberg (HNS) kojim je tražio ostavke članova Uprave, Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a dok se potpredsjednik Sabora Nenad Stazić posebno naglasio problem osobnih i partikularnih interesa koje dominiraju u radu Programskog vijeća HRT-a neovisno o političkim interesima.

 

Na kraju je bitno naglasiti da je kritika na ovoj javnoj raspravi bilo dosta, no da je cilj ove javne rasprave bilo uvidjeti, zajedničkim dijalogom stručnjaka, nadležnih političara i organizacija civilnog društva, kako situaciju učiniti boljom te kako da HRT kao javno komunikacijsko dobro postane bitan faktor u razvoju demokracije.