(Hrvatski) Preporuku za suzbijanje diskriminacije i govora mržnje tijekom predizbornih kampanja Europske mreže za suzbijanje diskriminacije (EQUINET).

Htjela bih iskoristiti ovu priliku da podijelim s vama netom objavljenu Preporuku za suzbijanje diskriminacije i govora mržnje tijekom predizbornih kampanja Europske mreže za suzbijanje diskriminacije (EQUINET). Kako nam predstoje izbori za Europski parlament, kada javna retorika često prelazi granice odgovornog diskursa, važno je podsjetiti javnost i sudionike izbornog procesa na važnost suzdržavanja od diskriminatornog govora i govora mržnje. Vjerujem kako baš vi, kao predstavnici civilnog društva, imate jedinstvenu poziciju i mogućnost promicanja vrijednosti jednakosti, nediskriminacije te zaštite manjinskih skupina. U tu svrhu, EQUINET je objavio Preporuku za suzbijanje diskriminacije i govora mržnje u predizbornim kampanjama diljem Europe, za ove, ali i sve buduće izbore.
Preporuka sadrži osnovna načela komuniciranja tijekom predizbornih kampanja te je usmjerena na sve sudionike javne rasprave, a posebno apelira na političke stranke, kandidate i medije da uvažavaju vrijednosti nediskriminacije i težnje za stvarnom jednakošću, te da s posebnom odgovornošću pristupe osjetljivim temama koje se odnose na skupine definirane zajedničkim zaštićenim osobnim karakteristikama kako bi izbjegli njihovu stigmatizaciju.

Preporuku možete naći u prilogu na hrvatskom i engleskom jeziku, te ste slobodni podijeliti istu na svojim web stranicama i društvenim mrežama te dijeliti istu tijekom predizbornih kampanja. Vjerujem da ova Preporuka može biti koristan alat u borbi protiv diskriminacije te je važno da se svi uključimo u promicanje vrijednosti nediskriminacije i odgovornog komuniciranja.
Equinet preporuke HR