Građanska inicijativa «Dosta je ratova»

Hrvatska Građanska inicijativa «Dosta je ratova» spontani je mirovni i proturatni pokret koji se protivi militarističkoj i agresivnoj politici vlade amerikanskog predsjednika Busha i njegovih saveznika, uključujući, eventualno, i onoj hrvatske vlade koja se ogleda u ( sa stajališta međunarodnog prava nezakonitoj) vojnoj akciji protiv iračkog režima, kojom se pokušava okupirati iračka teritorija i nametnuti demokratski poredak mimo i protiv volje iračkog puka/naroda. Cijena ove ratne akcije koju se (zbog prkošenja volji Ujedinjenih nacija, kršenja i ignoriranja međunarodnog pravnog poretka) mora zvati agresijom, svakodnevno se, (zbog nesrazmjera u vojnoj sili) plaća ubijanjem i patnjama, ne samo mnogih indoktriniranih, ili nasilno mobiliziranih, vojnika nego i brojnih civila, kao i rizicima uništavanja iračke nacionalne baštine i stalnim provociranjem planetarne ekološke katastrofe. Vlade predsjednika Busha i njegovih malobrojnih saveznika, s njihovim vojno-industrijskim, naftnim, bankarskim i medijskim establišmentima, dosad su uspijevale marginalizirati javnu diskusiju o nelegitimnosti tzv. «preventivnog rata» i njegovim opasnim posljedicama. One su ignorirale ustrajna, razložna i autoritativna upozorenja dužnosnika Ujedinjenih nacija, mnogih vlada, ali i mnogih iskusnih, neovisnih i dobronamjernih stručnjaka i cijelih organizacija, institucija i foruma (npr. War resisters International, Pax Christi) o dalekosežnim i nenadzirivim posljedicama ove akcije, kao što su ignorirale savjete i prijedloge za dugoročnije činjenje totalitarnog iračkog režima neškodljivim, kooperativnijim i transformljivijim.

Mnogi građani i nevladine organizacije Slavonije i Baranje već se tjednima pridružuju ovoj inicijativi na simbolički, miran i nenasilan način, demonstrirajući i paleći svijeće, a od subote i mirovnim događanjima pod zajedničkim nazivom «Ruke za mir». Budući je akcija počela desetog dana nakon započinjanja rata i mi smo je započeli u 12.10, na Trgu slobode, ispred Supermarketa, produžujući početak, svakog narednog dana, za po jednu minutu iza 12 sati, kako bismo i simbolički naznačili dan trajanja rata. Akcija je otvorena samoinicijativi i kreativnosti naših sugrađanki/a. Ona uključuje ispisivanje proturatnih i mirovnih poruka riječju, crtežom i razgovorom, audio-vizualnim zapisom ili happeningom upućenim svima kojih se to tiče, sugrađanima, građankama/ima Hrvatske , Iraka, Amerike, ratno angažiranim vladama, njihovim dužnosnicima. Poruke se ispisuju na papir i ubacuju u naftno bure poštrcano crvenom bojom koja podsjeća na preskupu cijenu nafte kojom se, putem rata pokušava ovladati. Drugo je bure dostupno prolaznicima u isto vrijeme, na Trgu Sv. Trojstva, u Tvrđi. Istovremeno građani i građanke mogu poruke ispisivati i crtati na višemetarskoj plahti, ali samo ispred Supermarketa. Ove će plahte kada sutra, u petak 4. travnja, u 14 sati, šesnaestog dana rata, akcija «Ruke za mir» završi, biti u dostojanstvenom mimohodu pronesene od Trga slobode, preko Kapucinske ulice, pored Golubinjaka, Gornjodravskom obalom, pored kina «Uranija», Europskom avenijom i preko Tvrđe, odnesene do pješačkog mosta na Dravi i tamo izvješene.

Pozivamo građanke i građane Osijeka da nam se pridruže u ovom prosvjedu protiv rata, za mir u Iraku i iskazivanjem solidarnosti sa stradalnicima. U znak korote preporučujemo crninu. Burad sa vašim porukama nastojat ćemo dolično isporučiti Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. Budite svaki dan s nama na Trgu Ante Starčevića od 18 do 19 sati. Zapalimo svijeće u znak sućuti zbog žrtava ovog neopravdanog i suvišnog rata. Naša su gesla: «Dosta je ratova», «Drukčiji svijet je moguć», «Prošli smo rat, ne želimo ga drugima», «I nas se mora pitati», «Mi znamo i hoćemo drukčije». Očekujemo vaše dopune. Doviđenja sutra u 12.16 na Trgu slobode, pred Supermarketom.

Za građansku inicijativu «Dosta je ratova.-Ruke za mir»

Krunoslav Sukić