Izjava o pokretanju istrage o ubojstvima civila u Osijeku 1991. (srpanj 2005)

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek iskazuje podršku činu osobne i građanske odgovornosti, koju je nekadašnji pripadnik, kako objavljuju mediji tzv. Branimirove osječke bojne, pokazao prijavljujući Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske sve što je znao o zločinu, priznavši dio vlastite odgovornosti koju je po savjesti osjećao.

Poznajući dosadašnji rad novinara Drage Hedla i političkog tjednika Feral Tribune, podržavamo njegovu ustrajnost u istraživanju i objavljivanju informacija kao važan doprinos u otvaranju pitanja vezanih  za ratno razdoblje  na području grada Osijeka.

Očekujemo da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske provede detaljnu istragu o okolnostima pod kojima je tijekom 1991. godine u Osijeku i okolini ubijeno preko 60 osoba i još preko deset nestalo: tko su počinitelji, koji su motivi tih ubojstava, imaju li karakter ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i jesu li i od koga zataškavani?

Sjećamo se slučaja od prije dvije godine kada je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić javno pozvao sve koji imaju saznanja o neriješenim ubojstvima u Osijeku, kao i u vezi zločina u Paulin Dvoru, da mu se radi povjerenja i sigurnosti, direktno obrate. Svjedok koji je to i učinio bio je na kraju ipak prepušten Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i osječkoj policiji, a svoj iskaz u sudnici potpuno je promijenio.

Ne donoseći zaključke, insistiramo na sprječavanju takvih situacija  i na obvezi  Državnog odvjetništva da  svjedocima osigura  najbolju moguću zaštitu.

Izgradnja trajnog mira i stabilne demokracije ovisi o tome u kojoj ćemo mjeri kao pojedinci/ke i kao društvo/država imati snage  prepoznati i uvažiti posebna djela hrabrosti i solidarnosti u obrani života i vrijednosti na kojima počiva dostojanstvo svakog čovjeka i  prekinuti negiranje, opravdavanje, kolektiviziranje i nekažnjavanje ratnih zločina.

U ime Centra za mir, nenasilje i ljudska prava
Branka Kaselj
izvršna direktorica Centra za mir Osijek