Izjava povodom javne rasprave oko gostovanja Đorđa Balaševića u osječkom HNK-a

Kad se problemu pristupi otvoreno on postaje mogućnost .
S obzirom na veliki interes koji građanke i građani Osijeka, kao i mediji, pokazuju za koncert kantautora Đorđa Balaševića mislimo da je važno da kao organizatori damo pojašnjenje.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek odlučio je pozvati kantautora Đorđa Balaševića da humanitarno-mirovnim koncertom doprinese obilježavanju Dana kulture mira 2002. i obilježavanju deset godina rada naše organizacije. Gospodin Balašević je rado prihvatio da, uz poziv i gradonačelnika, održi manji koncert uz slobodan TV prijenos.

U procesu od ideje do realizacije obavili smo niz organizacijski nužnih kontakata i dogovaranja. Javljao nam se i veliki broja građani i građana, inicijativa i organizacija, uglavnom zainteresiranih da pomognu u organizaciji ili da si osiguraju karte za koncert.

Jedna od važnih stvari koja je organizacijom ovog koncerta pokrenuta je kreiranje atmosfere u javnosti koja će omogućiti dijalog oko različitih stavova, mnijenja, opcija i želja. Vodstvo osječke HVIDRE je potaknulo proces razgovora s nama oko svojih rezervi prema održavanju koncerta u HNK. Razgovarali smo o rješenju s kojim bi svi bili zadovoljni, na što je i gospodin Balašević također pristao. Bez obzira gdje i kada to je za njega i za nas prvenstveno koncert dobre volje.

Dobra volja od strane nas organizatora i izvođača ogleda se u iskrenoj otvorenosti da uvažimo osjećaje koje su članovi HVIDRE imali prema održavanju koncerta u HNK, iako to nužno ne znači da se slažemo s njihovim argumentima. Dobra volja i dobar temelj za razgovor od strane predstavnika HVIDRE bio je njihov jasno izrečen stav da nemaju ništa protiv dolaska Đorđa Balaševića kao ni protiv volje onih građana koji žele slušati taj koncert, da ratnu krivnju ne pripisuju svima nego onima koji su za to kao pojedinci odgovorni. Također, u razgovorima s vodstvom HVIDRE nismo čuli prijetnju ( na koju neki natpisi ili interpretacije novinara mogu ukazivati ) da bi u slučaju održavanja koncerta u HNK oni pozivali na nerede (odnosno nasilje), nego da bi organizirali mirne prosvjede.

I na kraju ono što mnoge građanke i građane zanima. Koncert će se održati 17. lipnja. Za sada smo u pregovorima oko drugog prostora koji će svakako bit veći nego li je to HNK. Tako će se omogućiti i većem broju zainteresiranih da prisustvuju koncertu – kad se problemu pristupi otvoreno on postaje mogućnost.

U ime Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek
Branka Kaselj, izvršna direktorica