Izjava povodom napada na župana Ladislava Bognara

Ne zastrašivanju, progonu i političkim smutnjama!
Proteklih su tjedana Županija osječko-baranjska, njezino građanstvo i tijela lokalne samouprave, ponovno izloženi  političkoj smutnji čiji je vrhunac, za sada, konferencija za novinstvo na kojoj je legalno izabrani župan prozvan   «personom non grata» i uspoređen sa strijeljanim diktatorom Ceausescu-om. Ovaj postupak izlazi izvan okvira elementarne političke korektnosti, govor je mržnje koji nije daleko od  kaznenog djela poticanja na nasilje.

Kao građani ne pristajemo prijeći šutke preko još jedne demonstracije sile koja potire osnovno ljudsko dostojanstvo, koja poziva na linč i koja političku moć koristi za prijetnju onemogućivanja rada tijela samouprave. Legitimno je argumentirano prozivati na odgovornost čelnike, ali je neprihvatljiv svaki vid zastrašivanja i proganjanja, pozivanja na fizičko i psihičko maltretiranje ili čak političko smaknuće neistomišljenika.

Pitanje je, također, služi li ovaj, medijski dobro pokriven verbalni obračun – da se javnost odvrati od biti problema – od otvaranja pitanja koja žitelji ove Županije drže ključnim za budućnost, tj. postoji li opravdana sumnja za loše gospodaranje, zloupotrebe položaja, korupciju te ev. spregu politike i kriminala?  Što da  građani misle i što im je činiti ako na otvaranju tog pitanja nema jedinstva vladajuće koalicije? Zašto središnjica HDZ-a šuti na krajnje nedemokratsko ponašanje koje se u ime te stranke demonstrira u Osijeku? Zašto šuti iako se čini, da se zapravo radi o borbi koja je uperena protiv nastojanja da se rasvijetli  stanje u gospodarstvenim subjektima koji su pod ingerencijom županije?

Koliko smo imali prilike razaznati iz javnosti podastrtih činjenica, župan, kao nestranačka osoba, zagovara međustranačku suradnju i uključivanje stručnjaka u rješavanje zatečenog teškog stanja u našoj Županiji, pokušava usredotočiti snage na prevladavanje problema. Oni koji imaju politički mandat, dobili su ga upravo na očekivanjima građana da se uvede vladavina prava i odgovornost za konkretno stanje u konkretnim situacijama. Ovim putom dajemo podršku svima, pojedincima i strankama, naročito legalno izabranim dužnosnicima, koji se za tu politiku zalažu, a radi nje su izvrgnuti ili bi mogli biti izvrgnuti bilo kakvim pritiscima.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek