Povodom policijske akcije u prostorijama ZU HVIDRA Zagreb

Osuđujemo svaku neprimjerenu upotrebu sile od strane policije, posebice prema osobama s posebnim potrebama (invalidima). Insistiramo na temeljitoj istrazi incidenta pri privođenju Ivana Pandže u prostorijama ZU HVIDRA Zagreb te na sankcioniranju odgovornih u skladu s rezultatima istrage (za razliku od smjena zbog «netaktičnosti»).
Potrebno je bez odlaganja pokrenuti definiranje procedura o postupanju policije prema osobama s posebnim potrebama te obučiti policijske djelatnike kako bi ih se u buduće pridržavali u provedbi svojih zadaća: zaštiti građana i pravnog poretka Republike Hrvatske.

Djelatnici policije su u navedenoj akciji trebali osigurati primjenu međunarodnih standarda o zaštiti svjedoka. Iskazi konkretnog svjedoka, iako mu je identitet otkriven a s obzirom na funkciju koju obavlja vjerojatno nije ugrožen, su pravno pod zaštitom MKSJ-a: obrana optuženika ima sve informacije ali je njihovo objavljivanje u javnosti zabranjeno! Javni je interes otkrivanje okolnosti i počinitelja ratnih zločina (i drugih teških kaznenih dijela). Zadaća je države garantirati svjedocima primjenu svih mjera sigurnost, te ih u praksi i provoditi, a odgovornost građana/ki, udruga građana i, posebice novinara/ki je da ih poštuju.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek