VRANA VRANI OČI NE KOPA

B.a.B.e., CESI, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Delfin, Forum za slobodu odgoja, GONG, Iskorak, Kontra, Mreža mladih Hrvatske, Multimedijalni institut, ZaMir, Zelena akcija, Zelena Istra, Ženska mreža Hrvatske

Zagreb, 26. siječnja 2007.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
POVODOM ODGOVORA VIJEĆA ZA GRAĐANSKI NADZOR SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNIH AGENCIJA NA PREDSTAVKU SANDRE BENČIĆ
I
IZJAVA PREDSJEDNIKA MESIĆA POVODOM ISTOG SLUČAJA

VRANA VRANI OČI NE KOPA

Obavještavamo vas da je Sandra Benčić zaprimila nedosljedan odgovor Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u kojem se objašnjava povreda Zakona, a zaključuje se kako Zakon nije povrijeđen, ali jesu njezina ljudska prava (odgovor priložen ovom priopćenju).

Povodom ovog odgovora, ali i jučerašnjih izjava predsjednika Mesića, koji su ispod razine izjava i mišljenja čak i same Vlade, medija, organizacija civilnog društva te velikog dijela javnosti, konstatiramo: vrana vrani oči ne kopa.

Naime, neosporno je da je Zakon povrijeđen i to iz razloga što je provedena potpuna sigurnosna provjera (što je utvrdilo i Vijeće), što osobe nad kojima je vršena nisu o tome obaviještene niti su za nju dale suglasnost.

To što ni Predsjednik ni Vijeće nisu pokazali želju da zaštite građane od zloupotrebe tajnih službi, dovoljno govori o funkcioniranju političkog sustava i institucija u našoj zemlji kao i to da se skandali rješavaju na način da se uvjek sankcioniraju razni tomislavi, umjesto da odgovornost snose stvarno odgovorne osobe.

Kršenje zakona i ljudskih prava u našoj se zemlji još uvijek prikriva i ne sankcionira i za to su direktno odgovorni čelni ljude zemlje.

Tražimo i inzistiramo na svojim Zahtjevima Vladi Republike Hrvatske od 23. siječnja 2007., a ujedno tražimo i da se cjelokupna dokumentacija cjelog slučaja sigurnosnih provjera članova Savjeta za razvoj civilnog drušstva izabranih od strane udruga (osim samih nalaza) javno objavi. U ovom je slučaju interes javnosti prevelik i prevažan.

O našim daljnjim koracima javnost će biti obaviještena na konferenciji za novinare tijekom sljedećeg tjedna.

Ispred organizacijskog odbora:

Centar za mirovne studije
Gordan Bosanac
GONG
Suzana Jašić
Zelena akcija
Jagoda Munić