Zločin u Udbini (opt. Dane Radočaj i dr.)

Postupak protiv Dane Radočaja i dr., za kazneno ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Gospiću od 11. srpnja 2008. optužena su sedmorica okrivljenika (Dane Radočaj – Gajota, Nikola Ćuruvija, Đorđe Kosanović, Radoslav Korać, Dragan Galović, Damir Radočaj i Dane Radočaj – Jablan) da su 23. kolovoza 1991. u Udbini, kao pripadnici voda za specijalne namjene tzv. Milicije SAO Krajine, u prostorije svlačionice NK Krbava, koja je služila kao štab, priveli Ćazima Vilića, Alu Vilića i Jasmina Vilića, građane muslimanske nacionalnosti. Nakon što su Jasmina Vilića pustili, brutalno su pretukli Ćazima Vilića i Alu Vilića te je od zadobivenih teških tjelesnih ozjeda Ćazim Vilić umro. Potom su Alu Vilića, zajedno sa tijelom Ćazima Vilića, odvezli u mjesto Krčana (Gospić), gdje su ga prvookrivljeni Dane Radočaj i drugookrivljeni Nikola Ćuruvija usmrtili hicima iz pištolja. Njihova tijela su dan poslije bacili u jamu zvanu “Bezdanka”, gdje su i pronađena 6. rujna 1991. i 13. rujna 1991. Time su počinili kazneno djelo ratnog zločina iz čl. 120.st. 1. OKZ RH.

Temeljem čl. 5. st. 2. Uredbe o provođenju Zakona o konvalidaciji u predmetima sudbene naravi usklađena je optužnica Javnog tužiteljstva  Knin iz 1992. godine.

Optužnicom Javnog tužilaštva u Kninu Republike Srpske Krajine od 27.01.1992. optuženo je sedam okrivljenika (Dane Radočaj – Gajota, Nikola Ćuruvija, Đorđe Kosanović, Radoslav Korać, Dragan Galović, Damir Radočaj i Dane Radočaj – Jablan) da su 23. kolovoza 1991. u Udbini, u prostorije svlačionice NK Krbava, koja je služila kao štab milicije za specijalne namjene, priveli braću Vilić Ćazima i Jasmina radi istrage krađe ovaca na širem području Udbine. Jasmina Vilića su pustili, a potom priveli Alu Vilića. Tijekom ispitivanja su teško pretukuli Ćazima Vilića, koji je zbog posljedica batinjanja (rukama, nogama, gumenim palicama) i nanešenih teških tjelesnih ozljeda umro. Kako je tome svjedočio Ale Vilić, prvo i drugo okrivljeni su odlučili i njega ubiti te su prvo, drugo i treće-okrivljeni  odvezli Alu Vilića, zajedno sa tijelom Ćazima Vilića, na livadu kraj sporedne ceste iza mjesta Ondrić (Gospić) gdje su ga prvo i drugo okrivljeni usmrtili hicima iz pištolja. Njihova su tijela dan poslije bacili u jamu zvanu “Bezdanka”, gdje su tijela i pronađena. Time su svi okrivljeni počinili kazneno djelo ubojstva opisano i kažnivo čl. 36. st. 2. t. 2[1] (žrtva Ćazim Vilić), a 1. i 2. okrivljeni i ubojstvo opisano čl. 36. st. 2. t. 4[2] KZRSK (žrtva Ale Vilić).

 

MJESNA NADLEŽNOST

Rješenjem VSRH II-4 Kr 100/10-3od 31. kolovoza 2010., po prijedlogu Županijskog suda u Gospiću za prenošenje mjesne nadležnosti, kao stvarno i mjesno nadležan određen je Županijski sud u Karlovcu.

Izmjenama Zakona o primjeni statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava navedeni predmet prebačen je na rad Županijskom sudu u Rijeci.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Rijeci

Broj predmeta: Krz-4/12

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Jesenka Kovačić, predsjednica Viijeća

Optužnica:

Zastupnik optužbe: ŽDO Rijeka

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1. OKZRH

Optuženici: Dane Radočaj – Gajota, Nikola Ćuruvija, Đorđe Kosanović, Radoslav Korać, Dragan Galović, Damir Radočaj i Dane Radočaj – Jablan

Branitelji optuženika:

Žrtve – ubijeni: Ćazim Vičić i Ale Vilić

 

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA

UDBINA izvještaji s praćenja

 


[1] Tko drugog liši života i pritom sa umišljajem dovede u opasnost život još nekih osoba…

[2] Tko drugog liši života iz korisoljublja, radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete, ili iz drugih naročito niskih pobuda…