Optužnice iz Beograda

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Srbija je početkom prosinca Hrvatskoj ponovno poslala optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa za genocid i oružanu pobunu. Radi se o istim optužnicama koje su u Zagreb stigle i krajem srpnja prošle godine, s tom razlikom što sada nije poslana i optužnica za Branimira Glavaša. Pretpostavlja se da je optužnica protiv njega upućena Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, s obzirom da Glavaš ondje služi zatvorsku kaznu.

Za razliku od prošle godine kada su optužnice proslijeđene nadležnim sudovima u Republici Hrvatskoj kako bi ih oni uručili optuženima, sadašnji je ministar pravosuđa RH postupio drugačije: odgovorio je srbijanskome Ministarstvu pravde da optužnice neće uručiti i vratio ih.

Hrvatska se navodno nije pozvala na Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, već na Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji su 1997. potpisali tadašnji ministri vanjskih poslova dviju država RH i SRJ.