II. SASTANAK LOKALNE STRUČNE PLATFORME – BELI MANASTIR – RUJAN 2015.

WP_20151001_003

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek 30. rujna 2015. godine organizirao je drugi sastanak lokalne stručne platforme Beli Manastir u svrhu jačanja načela dobrog upravljanja i anti-diskriminacije na lokalnoj razini. Inicijalni sastanak platforme održan je u lipnju ove godine.

Sastanak lokalne stručne platforme održan je uz svesrdnu podršku i pomoć gradske uprave Beli Manastir pružajući prostor Male vijećnice grada Belog Manastira.

Na sastanku je uz članove i članice platforme sudjelovao i dogradonačelnik Grada Belog Manastira, gdin.Marko Bogatić.

Na sastanku se govorilo o programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije Belog Manastira. Program integrira aktivnosti iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. i Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. S programom, sadržajem i ciljevima članove platforme upoznao je dogradonačelnik Grada Belog Manastira, gdin.Marko Bogatić.

Članovi/članice platforme zaključili su kako pri izradi intervencijskih planova Grad Beli Manastir mora uključiti i ideje lokalnih organizacija civilnog društva s tog područja, tim više jer su neke i pružatelji socijalnih usluga, te dugogodišnje djeluju za probitak zajednice.

Na sastanku su se razmijenile i informacije nakon izbjegličke krize u Belom Manastiru te su date preporuke kako se više mora poraditi na koordinaciji, da se u svakom trenutku mora znati što je čija odgovornost.

Razgovaralo se o isteku Akcijskog plana provedbe mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje 2011-2015 na području Osječko-baranjske županije. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Belog Manastira predstavila je aktivnosti Povjerenstva te provedbu Akcijskog plana. Platforma je donijela preporuku da se za sljedeće razdoblje uvrsti kao mjera Stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji.

Sastanak je završio predstavljanjem procesa neovisnog monitoringa izabranih organizacija civilnog društva iz Belog Manastira koji je počeo u srpnju 2015.