Obraćanje Predsjednika i Glavnog tužitelja MKSJ Vijeću sigurnosti UN

Predsjednik MKSJ gospodin Theodor Meron izvijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o provođenju strategije okončanja rada MKSJ
Predstavio je najnovije podatke o napretku koji je MKSJ ostvario u okončanju preostalih prvostepenih i drugostepenih postupaka. Rekao je da je tijekom 2015. godine Žalbeno vijeće izreklo dvije presude i to u predmetu Popović i drugi (više optuženih), kao i u složenom predmetu Tolimir. Do kraja 2015. godine, na temelju procjena predsjednika prvostupanjskih vijeća MKSJ, okončat će se rad na svim predmetima, osim dva prvostupanjska i drugostupanjska postupka.

Gospodin Meron je objasnio da, iako rad MKSJ napreduje, Sud se suočava s različitim izazovima koji su doveli do odlaganja u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima. Rekao je da očekuje da će posljednji predmeti pred MKSJ biti pravomoćno završeni tijekom 2017. godine.

Problemi s kojima se Sud suočava su: zdravstveno stanje pojedinih optuženih i odlazak zaposlenika s MKSJ. Suđenje u predmetu protiv Gorana Hadžića privremeno je prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženika. U predmetu protiv Ratka Mladića raspored suđenja u smanjen je na četiri sudska dana tjedno, na preporuku liječnika.

Gospodin Meron je upozorio Vijeće sigurnosti UN na izazov koji predstavlja odlazak zaposlenika, posebice članova pravnih timova srednje i više razine, koji su bili dodijeljeni kao podrška radu sudaca u pisanju nacrta presuda.

Glavni tužitelj Tužiteljstva MKSJ gospodin Serge Brammertz predstavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda XXIII Izvještaj Tužiteljstva MKSJ o napretku ostvarenom u ispunjavanju strategije okončanja rada MKSJ. Izvještaj je sačinjen za period od 16. studenoga 2014. godine do 15. svibnja 2015. godine. Izvijestio je Vijeće sigurnosti o trenutnom statusu prvostupanjskih i drugostupanjskih predmeta pred MKSJ, suradnji Bosne i , Republike Hrvatske i Republike Srbije s Tužiteljstvom MKSJ. Nadalje, izvijestio je o situaciji u svezi s kaznenim progonom za ratne zločine pred nacionalnim sudovima. Naglasio je potrebu intenzivirati napore na pronalaženju nestalih osoba u regiji. Svoje obraćanje Vijeću sigurnosti UN završio je osvrnuvši se na predstojeću 20. obljetnicu srebreničkog genocida.