˝Mreža gradova˝ potpisnica Sporazuma o međuetničkoj toleranciji

Povijest projekta

U Tuzli je 21. siječnja 2002. potpisan Sporazum o međuetničkoj toleranciji.  Potpisali su ga gradonačelnici tri grada potpisnika iz triju  susjednih država – SR Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske – Jasmin Imamović (predsjednik općine Tuzla), dr.sc. Zlatko Kramarić (gradonačelnik Osijeka) i Borislav Novaković (predsjednik Izvršnog veća grada Novi Sad), te predstavnici nevladinih organizacija  – nositeljica projekta : Aleksandar Popov (Centar za regionalizam – Novi Sad), Vehid Šehić (Forum građana – Tuzla)  i  dr. sc. Milan Ivanović (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek).

Cilj Sporazuma je regionalna suradnja građana, lokalnih ustanova i nevladinih organizacija te tijela lokalnih samouprava na očuvanju multikulturalnosti i povijesnih regionalnih identiteta, a time i stabilnosti i sigurnosti u regiji koja se temelji na povjerenju i suradnji.

Tijekom 2003. su članice Građanskog pakta – nevladine organizacije i gradske-općinske uprave iz više od 30 gradova iz osam zemalja Jugoistočne Europe  prihvatile promovirati  Sporazum  kao model prekogranične suradnje.

Osnivanje mreže gradova potpisnika Sporazuma

U Beogradu je  6. srpnja 2004. stvorena mreža gradova iz Jugoistočne (i Srednje) Europe potpisnika Sporazuma ( 34 grada: Bač, Baja, Bajina Bašta, Banja Luka, Bar, Beograd, Bihać Brčko, Calafat, Csongrad, Herceg Novi, Indjija, Jimbolia, Kikinda, Kotor, Mostar,  Novi Bečej, Novi Sad, Niš, Osijek, Preševo, Pula, Sarajevo, Senta Skoplje, Sofija, Srebrenica, Subotica, Szentes, Timisoara, Vidin, Vršac, Zaječar i Zrenjanin i više od 34 nevladinih organizacija iz tih gradova). Imenovan je i inicijativni odbor za osnivanje Asocijacije multikulturalnih gradova Jugoistočne Europe.

Ovaj je projekt svojim višegodišnjim naporima doprinio procesu izgradnje povjerenja i suočavanja s prošlošću. Skup je u Beogradu pozdravila predsjednica Skupštine grada Beograda, gospođa Krstanović, riječima: «Ovo nije onaj Beograd koji je bacao cvijeće na tenkove, ovo je Beograd koji je počašćen biti domaćinom ovoj inicijativi». Sporazum je potpisao i predsjednik općine Srebrenice uz riječi: «Naša misija za budućnost treba biti:  NE RATU!»