ALTER-nato-R platforma za izgradnju mira kao alternativa priključenju RH NATO savezu

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek u suradnji sa Centrom za mirovne studije iz Zagreba i Heinrich Boll Fondacijom  predstavlja ALTER-nato-R platforma za izgradnju mira kao alternativa priključenju RH NATO savez.

Predstavljanje će se održati dana 30.10.2007. (utorak) od 11.00 – 13.00 sati u prostorijama Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek, Županijska 7 u Osijeku.

ALTER-nato-R će predstaviti Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije (Zagreb) teKatarina Kruhonja i  Snježana Kovačević iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava- Osijek.


Centar za mirovne studije iz Zagreba  razvio je ALTER-nato-R kao moguću alternativu pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu. Prema našim saznanjima ovo je prva javna sigurnosna alternativna politika koja razmatra mogućnost podizanja stupnja sigurnosti svih građana/ki Republike Hrvatske bez nužnosti priključenja vojno – političkom savezu kakav je NATO. ALTER-nato-R je prvi put predstavljen na konferenciji za medije 3. srpnja 2007. u Zagrebu.

Dosadašnja Vladina politika pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu i prateća javna rasprava obilježene su dvama dominantnim problemima – manjkom transparentnosti i nedostatkom alternativne politike. Aktualna Vladina politika pristupanju NATO savezu nije razmotrila šire značenje i izazove sigurnosti hrvatskog društva, kao i rizike zbog nedovoljno osmišljenog članstva, obveza i djelovanja Republike Hrvatske u NATO savezu. Smatramo da ovakav pristup narušava kvalitetu i stabilnost demokracije i sigurnosti hrvatskog društva.