IZJAVA POVODOM KAŽNJAVANJA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA

IZJAVA POVODOM KAŽNJAVANJA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA ZBOG RASISTIČKIH I KSENOFOBIČNIH ISPADA OD STRANE DJELA HRVATSKIH NAVIJAČA NA EUROPSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU

Evropsko nogometno prvenstvo važan je sportski događaj koji uvelike prelazi okvire samo sportskog natjecanja. UEFA već dugi niz godina sustavno radi na osvještavanju svih europskih navijača o štetnosti rasizma i ksenofobije na stadionima, te je danas takvo ponašanje u potpunosti neprihvatljivo na evropskim stadionima.

Nedavni rasistički i ksenofobični ispadi djela navijača iz Hrvatske na evropskom prvenstvu pokazali su još jednom koliko Hrvatski nogometni savez (HNS) zanemaruje i negira probleme pojave rasizma i ksenofobije među domaćim navijačima. UEFA-ina kazna HNS-u jasan je znak da u domaćoj nogometnoj kulturi i dalje postoji neprihvatljivo ponašanje s kojim se nažalost HNS ne hvata u koštac.

Centar za mirovne studije još je 2006. godine predložio HNS-u sustavnu kampanju za borbu protiv rasizma, ksenofobije, neonacizma i homofobije na domaćim stadionima. Iako je postojala inicijalna zainteresiranost HNS-a za suradnju, pregovori oko kreiranja i implementacije kampanje naglo su i bez objašnjenja prekinuti od strane HNS-a. Izgleda da se je vodstvo HNS-a zadovoljilo samo kozmetičkim proturasističkim transparentima koji su bili prikazivani na međunarodnim utakmicama hrvatske reprezentacije i pokojoj domaćoj utakmici.

Da bi se ovakvom neprihvatljivom ponašanju stalo na kraj potrebno je sustavno i predano raditi sa navijačima preko matičnih klubova. Osvještavanje mora biti prožeto kroz sve domaće nogometne lige. Moć, ali i odgovornost za takvu akciju ima HNS.

Upravo zbog toga očekujemo da će vodstvo HNS-a shvatiti da jedino rad sa klubovima i navijačima tijekom cijele godine može dati rezultate koji će profilirati domaće navijače u rang većine evropskih navijača koji ne koriste neonacističke ili rasističke poruke prilikom navijanja za vlastitu reprezentaciju. Odgovornost za suzbijanjem neprihvatljivog ponašanja leži i prema velikoj većini hrvatskih navijača koji časno i vatreno navijaju na tribinama evropskih i domaćih stadiona i ograđuju se od navijačkih skupina kojima je neonacizam i ksenofobija dio navijačkog folklora.

Uspostavom sustavne kampanje moguće je kroz dogledno vrijeme iskorijeniti neprihvatljivo ponašanje sa tribina i to prvenstveno iz glava djela navijača. S druge strane, ono što je najvažnije, vratiti povjerenje svim navijačima da dolaze na utakmice uživati u sportskom spektaklu, neopterećeni nacionalizmom, rasizmom, neonacizmom, ksenofobijom ili homofobijom.

Jednako tako, ovim putem pozivano UEFA-u da novčane kazne nacionalnim savezima zbog rasističkog ponašanja usmjeri u fondove suzbijanja rasizma, ksenofobije, neonacizma i homofobije.

Za CMS

Gordan Bosanac

Programski voditelj