Okrugli stol: Suđenja za ratne zločine – 2007

Okrugli stol pod nazivom Suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj – problemi i perspektiveće se održati u srijedu, 26. ožujka 2008. u Velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb) od 11.00 od 14.00 sati.

Skup će pozdraviti gospodin Tomislav Jakić iz Ureda predsjednika Republike i Nj. E.Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u RH.


Nalaze i mišljenja o procesima suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj tijekom 2007. godine predstavit će koordinatorica praćenja suđenja za ratne zločine Katarina Kruhonja te monitori i monitorice suđenja za ratne zločine iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.


Uvodna će izlaganja održati predsjednik Vrhovnog suda gospodin Branko Hrvatin, ministrica pravosuđa, gospođa Ana Lovrin te Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.
Na ovaj okrugli stol pozvani su i predstavnici/e pravosudnih te političkih institucija RH, organizacija civilnog društva, veleposlanstava u RH, odvjetnici/e, predstavnici/e OESS-a, MKSJ te Europske komisije.


Okrugli stol će biti posvećen raspravi o odgovorima pravosudnog sustava Republike Hrvatske na već prepoznate probleme, posebno s obzirom na prioritete za koje se zalažu organizacije koje sustavno prate suđenja, a to su:

  • jačanje istražnih centara za ratne zločine
  • analiza sudovanja u devedesetim godinama, posebice presuda donesenih u odsutnosti i obustava kaznenih postupaka primjenom zakona o oprostu
  • poboljšanje podrške svjedocima i uvažavanje interesa žrtava
  • intenziviranje istraga
  • razvijanje regionalne suradnje pravosuđa na predmetima ratnih zločina

 

Održavanje okruglog stola podržala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Cjeloviti izvještaj pogledajte ovdje.