Počinje najveća regionalna kampanja “Milijun potpisa za REKOM”

21. 4. 2011.

Akcijom “regionalnog odmrzavanja” u utorak, 26. travnja u 11.55 sati na zagrebačkomTrgu bana Josipa Jelačića, kao i u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu, Banja Luci, Prištini, Skopju i Podgorici počet će dosad najveća regionalna kampanja, tijekom koje će se prikupljati milijun potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

U istovremenoj akciji u osam gradova regije sudjelovat će više od 500 volontera i volonterki, dok će tisuće mladih biti nositelji kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. lipnja. Otvaranju kampanje prisustvovat će javne osobe koje će nakon akcije dati potpis podrške. Potpisi će se u Hrvatskoj skupljati na štandovima u više od 50 gradova, ali i u okviru kampanje “od vrata do vrata”.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipulira u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 organizacija i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje neovisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba utvrditi i javno iznijeti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruge žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija će održavanjem javnih slušanja ispovijesti žrtava pomoći da se u regiji čuje njihov glas, i da se na taj način javnost potakne na suosjećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih skupina. U svom završnom izvještaju, trebala bi napraviti popis ubijenih i nestalih, popis logora i drugih mjesta zatvaranja.

Nadamo se da će svi dobronamjerni ljudi potpisom podržati inicijativu koja može pomoći da se vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim obiteljima, utvrdi sudbina nestalih i konačno, činjenice o ratnim zločinima.

Simbolični potpisi podrške će tijekom lipnja ove godine zajedno s Prijedlogom Statuta REKOM-a biti predani svim parlamentima u regiji, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Potpis možete dati i na službenim internet stranicama www.zarekom.org, na kojima su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM.

REKOM su dosad podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Europska komisija i Europski parlament, kao i brojne javne osobe u regiji.

Za više informacija možete se obratiti Ivanu Novoselu na 00385 99 2502250.


Youth Initiative for Human Rights – Croatia
Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska
Nisma e te rinjve per te drejtat e njeriut – Kroacia

Ilica 1, 7th floor / 7. kat
HR-10000 Zagreb, CROATIA

00385 (1) 6438971
croatia@yihr.org
www.yihr.org

Documenta – centar za suočavanje s prošlošću
Kuća ljudskih prava Selska cesta 112c, 10 000 Zagreb
tel. +385 1 641 3588
mob. +385 91 457 2404
mail. darija.maric@documenta.hr
www.zarekom.org