Poziv na otvorenje izložbe pod naslovom „Tko je tebi Reihl Kir?“

Poštovana/i

Centar za mirovne studije iz Zagreba, u suradnji s Centrom za mir – Osijek,

 

Poziva Vas na na otvorenje izložbe pod naslovom

 

“Tko je tebi Reihl Kir?”

na Evanđeosko teološkom fakultetu U Osijeku

Cvjetkova 32

ponedjeljak, 29. studenog 2010. u 17.30 h

 

 

Izložba je posvećena tragičnoj sudbini nekadašnjeg načelnika policijske uprave u Osijeku Josipa Reihl Kira koji je 1991. godine ubijen na jednom od svojih višemjesečnih nastojanja da pregovorima i dogovorima razmakne barikade, zaustavi nepovjerenje i spriječi rastuće nasilje između sugrađana Hrvata i Srba. Time je postao prijetnja ratu.

Riječima Tanje Simić Berclaz, autorice likovne postavke izložbe:

“Ovo je način odavanja poštovanja mirovnjaku i čovjeku koji je zaista vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji. Zašto i na koji način se ovo ubistvo dogodilo te kakve su bile posljedice ove smrti na preko dvadeset milijuna ljudi poznato je, ali ‘ko je bio Josip Tvrtko Reihl-Kir, intimno, i da li je ličio na nas, koji se nismo usudili da svoje živote položimo u odbranu izgubljenog? Šta ga je gonilo? Kakva je vera, kakva je strast za bližnjega, koja (ponekog) čoveka tako žestoko šiba napred, i kad mu nasilna smrt, bez maske, gleda pravo u oči?”

Izložba je jedna od aktivnosti regionalnog projekta “Manjine za manjine”, kojeg je nositelj Centar za mirovne studije iz Zagreba. Partneri na projektu su Mirovni inštitut iz Ljubljane, Biro za ljudska prava iz Tuzle i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda koji su ujedno i producenti izložbe. Autorica izložbe je Tanja Simić Berclaz, Metaklinika, Beograd. Financijski je izložbu podržala Europska unija.

Izložba se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Pozivamo Vas da nakon otvaranja izložbe sudjelujete i u razgovoru na temu

 

Tko nam je danas Reihl Kir?,

koji će se u istom prostoru održati u 18.30 sati

 

Za sve dodatne informacije budite slobodni kontaktirati Mirjanu Mikić Zeitoun, mob. 091 5349 453.