Poziv na sudjelovanje u programu postavljanja i rada medijacijskih centara

Pozivamo sve građane koji su zainteresirani volonterski djelovati u Belom Manastiru, Osijeku i Vukovaru (svojim zajednicama) kao medijatori/ce da se uključe u program Medijacije u zajednici. Od budućih medijatora/ica očekuje se spremnost za dugoročnim ulaganjem u svoju edukaciju, kao i pomoć pri postavljanju i  razvoju medijacije u Hrvatskoj.

Poziv je otvoren:

  • za Beli Manastir – do 2. studenog 2004.,
  • za Osijek – do 31. prosinca 2004,
  • za  Vukovar – do 15. veljače 2005.

Za više informacija i prijavne obrasce, molimo zainteresirane da se jave na slijedeće kontakte:
eduka@centar-za-mir.hr
ili telefonom: (031) 206 886, 206 889 i 214 584

Osnovne informacije
Centar za mir počinje provedbu dvogodišnjeg programa edukacije za medijatore/ice i otvaranja medijacijskih centara u Belom Manastiru, Osijeku i Vukovaru. Na osnovu višegodišnjeg rada na edukaciji za kreativno rješavanje sukoba, Centar za mir će kroz ovaj program potaknuti nastajanje nove usluge u zajednicama – besplatna pomoć medijatora za rješavanje različitih sukoba građana. Ovakva usluga i centri zaživjet će po prvi puta u Republici Hrvatskoj. Navedeni program svesrdno podržava Veleposlanstvo Velike Britanije. Program se radi u suradnji sa udrugama: «Centar za mirovne studije» i «Ars Publica» iz Zagreba.

Različite modele medijacije koji se koriste u drugim zemljama prilagodit ćemo hrvatskim uvjetima i potrebama konkretnih zajednica. U tome će nam pomoći predstavnici lokalne samouprave, sudova, policije i druge stručne osobe iz područja prava i medijacije.

U svakoj zajednici planiramo uključiti 8-12 volontera/ki (zainteresiranih građana iz zajednice) budućih medijatora/ica, 8-12 pravnika/ca budućih medijatora/ica za vansudsku/sudsku nagodbu, 8 sudaca i 8 policajaca.

Program dvogodišnje edukacije sastoji se od ukupno 8 dana edukacije i 16 poludnevnih radnih sastanaka u suradnji sa supervizoricom Barbarom Mitchels, stručnjakinjom za medijaciju iz Velike Britanije. Predviđen je i obavezan praktični rad uz praćenje od strane domaćih stručnjakinja za medijaciju.

Program započinjemo u Belom Manastiru. Početna edukacija planira se krajem studenoga ili početkom prosinca 2004.

Prednost pri odabiru zainteresiranih građana/građanki dati ćemo onima koji imaju:
Postojeće medijacijsko iskustvo ili obuku iz rješavanja sukoba ili
Motivaciju za djelovanjem u svojoj zajednici