Predsjedniku Mesiću predstavljanja Inicijativa za suradnju civilnog društva i Oružanih snaga RH u Afganistanu

Predsjedniku Mesiću predstavljanja Inicijativa za suradnju civilnog društva i Oružanih snaga RH u Afganistanu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 21. siječnja 2010. godine primio je Katarinu Kruhonju, članicu Centra za mir, nenasilje i ljudska prava te Željka Gregića, načelnika Odjela Stalne misije Republike Hrvatske pri NATO savezu, koji su mu predstavili inicijativu o potrebi angažiranja civilnog društva u procesu uspostavljanja održivog mira u Afganistanu. Naglasili su kako su trenutno na području Afganistana angažirane samo vojne snage koje vojnim sredstvima pokušavaju stabilizirati vlast u Afganistanu i zaustaviti sukobe. Neosporavajući važnost vojne inicijative, mišljenja su da paralelno s njom treba ići i civilna inicijativa stvaranja međusobnog povjerenja i razumijevanja među stanovnicima kako bi se stvorila održivi mir i zajednica s prihvatljivom razinom sigurnosti i životnog standarda za sve stanovnike Afganistana.

Iako to nije dovoljno vidljivo, niti isticano, Hrvatska ima iskustvo u provedbi jedne od najuspješnijih mirovnih misija, Mirne integracije Podunavlja. Upravo jedan od elemenata te misije bila je i angažiranost velikog broja lokalnih, regionalnih i međunarodnih mirovnih organizacije i prije i nakon UNTAES-ove misije.

Predloženo je da se jedna afganistanska pokrajina odabere kao pilot projekt, na čijem bi se primjeru pokazala opravdanost i puni učinci suradnje vojnih i civilnih struktura i to kroz sve strukture vlasti: političare, upravitelje, dužnosnike, vjerske i svjetovne učitelje te organizacije civilnog društva.

Predsjednik Republike zamoljen je za podršku, kako zbog činjenice njegove popularnosti u brojnim zemljama, tako i zbog kontakata sa svjetskim uglednicima koje je stekao tijekom svog desetogodišnjeg mandata.

Predsjednik Republike izrazio je mišljenje kako je ovo hvale vrijedna inicijativa koja zavrjeđuje ne samo njegovu podršku, već i podršku cijele međunarodne zajednice.

O inicijativi će se razgovarati i na Okrugom stolu “Iskustva ratne prošlosti i naučene lekcije: mirna reintegracija” koju organizira Centar za mirovne studije 27. siječnja 2010. godine u Zagrebu, Kuća ljudskih prava, Selska 112 C, 11-14 sati.