Prenosimo: Izjava za javnost Centra za mirovne studije povodom fizičkog napada na bogoslove iz Manastira Krka i ponovnog dizanja tenzija u međuetničkim odnosima

 

Centar za mirovne studije osuđuje jučerašnji fizički napad od strane maloljetnika na bogoslove iz manastira Krka.

Ovaj događaj jedan je u nizu ponovnog dizanja tenzija u našem društvukoje se temelje na mržnji prema osobama srpske nacionalnosti. Ponovno nažalost svjedočimo nizu događaja koji se mogu interpretirati kao nezavisnima jednih od drugih, ali po nama posljedica su stvaranja ponovne klime netolerancije i mržnje u našem društvu i međusobno su povezani. Počevši sa otporom prema uvođenju ćiriličnog pisma u Vukovaru, do ksenofobičnih izjava Zdravka Mamića, preko rasističkih izjava saborske zastupnice Ruže Tomašić pa sve do fizičkog napada na bogoslove. Spirala nasilja ponovno uzima maha. Upravo iz ovih slučaja važno je još jednom naglasiti kolika je odgovornost svih onih koji nacionalističku isključivu retoriku koriste za ostvarivanje svojih ciljeva, a pogotovo ukoliko se ta metoda koristi za ostvarenje političkih ciljeva.

Političke stranke ne smiju koristiti platformu govora mržnje i ksenofobije kao svoj način rada. Fizičko nasilje samo je jedan korak udaljen od govora mržnje kojim nažalost sve češće svjedočimo od strane javnih osoba u Hrvatskoj. Za ovaj akt fizičkog nasilja nad bogoslovima suodgovorni su i svi oni koji posljednjih tjedana verbalnim nasiljem, govorom mržnje i vrlo primitivnim nacionalističkim floskulama potpiruju atmosferu etničke mržnje. Dobar je pomak da su institucije države počele predanije raditi na sankcioniranju takvih pojava (i zato napad na bogoslove treba nazvati svojim pravim imenom: zločin iz mržnje), ali moramo biti svjesni da ti mehanizmi neće u konačnici biti dovoljni da stanu u potpunosti na kraj govoru i zločinu iz mržnje.

Centar za mirovne studije želi još jednom apelirati na sve građane i građanke RH da se odupru bilo kojim oblicima nasilja (bilo verbalnim bilo fizičkim), da se za njim ne povode te da u svom domu, svom susjedstvu, u školi, na svom radnom mjestu ili u javnom prostoru osobno reagiraju na pojave nasilja na način da ga osude, od njega se ograde te ga pokušaju spriječiti, tj. ne dati mu nikakav oblik podrške. Dokle god sustavno i zajedno ne počnemo iskreno raditi na procesima suočavanja s prošlošću i razumijevanju uzroka nasilja ovakvi ispadi stalno će se vraćati u javni prostor. Odgovornost za te procese leži ne samo na Vladi RH, već i na svima nama.

Želimo vjerovati kako našem društvu nasilje ne može biti legitimno sredstvo djelovanja. Kroz to smo već svi zajedno prošli, te se nadamo da smo zajedno nešto i naučili.

Centar za mirovne studije