Prenosimo: IZJAVA ZA JAVNOST POVODOM USVAJANJA ZAKONA O POTVRĐIVANJU SJEVEROATLANSKOG UGOVORA

Hrvatski sabor usvojio je danas Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlanskog ugovora te je time i formalno donesena  konačna odluka o pristupanju RH NATO-u. Centar za mirovne studije sa žaljenjem još jednom konstatira kako je proces donošenja ove odluke u potpunosti isključio građane RH. Štoviše, propuštena je važna prilika da se RH na međunarodnoj razini profilira kao zemlja izgradnje mira. Naime, sada je više nego očito da vlastito ratno iskustvo nismo transformirali u smjeru izgradnje mira, već su se političari/ke odlučili nastaviti njegovati vojno razumjevanje sigurnosti građana. Podsjećamo političare i političarke da sigurnost građana RH, ali i svih drugih ljudi nikada ne ovisi o vojnim kapacitetima pojedine zemlje, već prvenstveno o kulturi mira i nenasilja među ljudima. Sigurnost nekog društva ne može se ostvariti vojnim sredstvima, već primarno principima transparentnosti, poštivanjem ljudskih prava, povjerenja i nenasilja.

CMS vjeruje kako je RH imala izuzetnu priliku pozicionirati se kao država koja se i na unutarnjem i vanjskom planu zalaže za promociju politika izgradnje mira i koja svoju sigurnosnu politiku temelji na konceptu ljudske sigurnosti, te je kao takva predvodnica procesa pomirenja i procesa  integracija u regiji ali i u svijetu.

Posebno smo tu priliku vidjeli nakon ulaska RH u Vijeće sigurnosti gdje smo očekivali veći angažman i inicijativu Hrvatske u mirovnim procesima i dijeljenju iskustava poslijeratnog razvoja i obnove. Ulaskom RH u NATO te mogućnosti su nam ograničene.

Današnja saborska odluka o ulasku RH u NATO ima i „krnji“ legitimet jer je ignorirana volja 125.000 birača koji su potpisali peticuju za referendum o NATO-u, te je i u konačnici donesena u proceduri koja čak nije zahtjevala ni 2/3 većinu zastupničkih glasova.

Skorim ulaskom RH u NATO, Centar za mirovne studije nastaviti će pomno pratiti aktivnosti RH u NATO-u te ćemo se zalagati za veću transparentost  NATO-a i transformaciju NATO-a iz primarno vojnog u primarno razvojnu organizaciju. U tom smislu očekujemo da će i Strategija nacionalne sigurnosti RH (koja je trenutno u izradi) pozicionirati ulogu RH u NATO-u više kroz razvojne, nego li kroz vojne aktivnosti. Zato ovim putem pozivamo i Vladu RH da nakon formalnog ulaska RH u NATO, povuče vojnike Hrvatske vojske iz Afganistana i vojnu misiju u Afganistanu zamjeni razvojnom misijom.

Za Centar za mirovne studije

Gordan Bosanac