Tribina “Inicijativa za regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima”

Pozivamo Vas na tribinu pod naslovom: 

Inicijativa za regionalnu komisiju  za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima

koja će se održati u Vukovaru, 24. listopada 2008. 10.00 – 12.00, Ružičkina kuca, Strossmayerova ulica 25

Na tribini će govoriti:­

  • Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo
  • Mirko Kovačić, Vukovarske majke
  • Ivan Pšenica, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja
  • Florence Hartmann
  • Vesna Teršelič, Documenta

Program tribine možete pogledati ovdje.

FHPIDC Documenta zastupaju ideju o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanječinjenica o ratnim zločinima jer duboko vjeruju da ona može pomoći radu tužiteljstava u regiji prikupljanjem, korištenjem, organiziranjem i čuvanjem dokaza koji se mogu koristiti za pokretanje i vođenje kaznenih postupaka.

Takva komisija može osigurati javnu platformu za žrtve da govore svojim glasom i da ih drugi priznaju. Ona može promovirati toleranciju i razumijevanje tako što bi sukobljenim stranama omogućila da čuju bol i patnje pripadnika suprotne strane u sukobu. Na taj bi se način izgradila suosjećajnost, solidarnost i društvena odgovornost.

Regionalna komisija može osigurati jasne dokaze o tome na koji su način određene institucije pojedinačno ili grupno propustile braniti ljudska prava u prošlosti.

Inicijativu o osnivanju službene Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji podržala su udruženja i udruge žrtava i veterana, organizacije mladih, organizacije za ljudska prava, umjetnici/e, pisci/spisateljice i novinari/ke iz regije koji/e su sudjelovali/e u regionalnim konzultacijama civilnog društva o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o prošlosti, započetim u svibnju 2006. u Sarajevu. U tijeku je stvaranje regionalne koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanječinjenica o ratnim zločinima (REKOM) koja će organizirati akciju prikupljanja milijun potpisa za osnivanje REKOM-a, a potom, s preporukama civilnog društva, listu predati nacionalnim vladama sa zahtjevom za donošenje odluke o prihvaćanju inicijative.