Zajedno za prava svih žrtava rata – Žrtve rata/Popisi i karte (siječanj ’13.)

Popis poginulih civilnih osoba/vojnih osoba u istočnoj Slavoniji 1991.-1995.

Karte općina u istočnoj Slavoniji iz 1991. godine, koje uz naseljena mjesta pokazuju narodnosni sastav i broj stanovnika pojedinog mjesta u pojedinoj općini. (Karte su slobodne za download)  

*Popisi su u izradi i nisu konačan broj poginulih osoba za pojedinu općinu.

 

OPĆINA OSIJEK : Popis –  Karta općine 

OPĆINA VUKOVAR: Popis –  Karta općine

OPĆINA VINKOVCI: Popis –  Karta općine

OPĆINA ĐAKOVO: Popis –  Karta općine

OPĆINA SLAVONSKI BROD: Popis –  Karta općine

OPĆINA BELI MANASTIR: Popis –  Karta općine

OPĆINA ŽUPANJA: Popis –  Karta općine 

OPĆINA VALPOVO: Popis –  Karta općine 

OPĆINA NAŠICE: Popis –  Karta općine 

OPĆINA DONJI MIHOLJAC: Popis –  Karta općine 

OPĆINA ORAHOVICA: Popis –  Karta općine

(…u izradi…)

o publikaciji…

Ova publikacija rezultat je javnih rasprava o problematici dokumentiranja ljudskih gubitaka. Javne rasprave, okrugli stolovi, održani u Zagrebu 2006. i 2010. godine, okupili su brojne predstavnike/ice znanstvenih institucija, vladinih tijela, komisija, nevladinih organizacija, pravosudnih tijela, različite stručnjake, istraživače, sociologe, povjesničare i novinare koji godinama predano rade na utvrđivanju činjenica o stradalima, ubijenima i nestalim građanima i građankama, na izgradnji mira i povjerenja i ublažavanje ratnih posljedica.

Publikacija sadrži cjelovite transkripte sa okruglih stolova te zaključke i preporuke koji su ili će tek biti od velike pomoći u aktivnostima sustavnog prikupljanja građe o ratnim zbivanjima i utvrđivanjima činjenica.

Igor Roginek, Documenta, travanj 2010.

 

…objavljeni rezultati istraživanja o praksama dokumentiranja žrtava

 (prenosimo iz medija, internet stranica Documente- Zagreb)

24. listopada 2012. godine, objavljeni rezultati istraživanja o praksama dokumentiranja žrtava

Objavljeni rezultati istraživanja o praksama dokumentiranja žrtava

Organizacija Oxford Research Group (ORG) iz Londona završila je dvogodišnje istraživanje o praksama dokumentiranja žrtava diljem svijeta. Ova najveća i najobuhvatnija studija takve vrste pokazala je da se nasilne smrti uzrokovane oružanim sukobima mogu i trebaju dokumentirati. Istraživanje koje je provela Elizabeth Minor, znanstvena suradnica u ORG, provedeno je među 40 organizacija i pojedinaca/ki koje se bave dokumentiranjem žrtava u različitim konfliktnim i post-konfliktnim okruženjima. Dijeleći svoja iskustva i znanje Documenta je aktivno sudjelovala u ovom istraživanju te interpretaciji rezulata, koji pokazuju da je dokumentiranje žrtava, unatoč široko rasprostranjenom nemaru od strane institucija, u potpunosti moguće i izvedivo.
Projekt je donio važne zaključke koja su korisni za organizacije koje se bave ovim pitanjima, njihove podržavatelje i kreatora politika, s ciljem da svaka žrtva oružanog sukoba bude zabilježena. Istraživanje pruža do sada nepostojeći uvid u prakse dokumentiranja te ukazuje na neposredne i dugoročne prednosti i važnosti takvih aktivnosti.
U oružanim sukobima diljem svijeta mnoge nasilne smrti, osobito civila, nisu službeno zabilježene, a žrtve ostaju nepoznate. U mnogim slučajevima organizacije civilnog društva pokušavaju na što bolji način popuniti tu prazninu. Provedena studija otkriva kako i zašto ove organizacije dokumentiraju žrtve i njihova imena, često i vrlo opasnim uvjetima i situacijama i represivnim okruženjima.
Na temelju provdenog istraživanja i dobivenih rezultata Oxford Resarch Group je objavio dvije publikacije koje možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Navedene publikacije biti će od velike pomoći organizacijama koje rade na dokumentiranju ljudskih gubitaka kako bi na iskustvima kolega/ica iz drugih zemalja unaprijedili svoju praksu i metodologiju.
Organizacije okupljene u International Practitioners Network i platformu Every Casualty, među kojima je i Documenta, prije godinu dana potpisale su Povelju za priznavanje svakog stradalnika/ce oružanog nasilja, kojom se zahtjeva da države osiguraju da svaki/a stradalnik/ca oružanog nasilja bude ažurno evidentiran/a, ispravno identificiran/a i javno prepoznat/a. Više informacija potražite ovdje.