GLAS PROTIV POLITIČKI MOTIVIRANIH OBRAČUNA

Za demokratsko društvo i uljuđenu zajednicu neprimjerena je nedavna najava glasnogovornika HDZ-a da će doći do smjene čelnika državnih institucija u Osijeku, samo stoga što su potpisali jednu građansku inicijativu, koja jednoj (pa, makar i vladajućoj) stranci nije po volji. Najava i realizacija političkih obračuna s neistomišljenicima, na inače, već dugo vremena, izrazito politički, gospodarski, socijalno itd. trusnom prostoru Slavonije i Baranje, izvjesno je neće pridonijeti toliko potrebitoj stabilizaciji društvenih prilika na ovom području.
Naime, nakon što je u srijedu, 25. svibnja ove godine, smijenjen g. Damir Karavidović s mjesta direktora HEP-ova distribucijskog područja Elektroslavonija Osijek i raspoređen na novu dužnost, postalo je posvema razvidno da je vlast s prijetnji prešla na političko eliminiranje svih onih koji su podržali i potpisali inicijativu g. Branimira Glavaša, dojučerašnje perjanice HDZ-a, za osnivanjem Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje. Glavaševo političko i stranačko vjerolomstvo HDZ-u neposredno uoči lokalnih izbora, te njegov izlazak na spomenute izbore s neovisnom listom, nikako ne bi smjeli biti razlogom da se aktualna vlast sa svojim “disidentom” obračunava preko leđa onih osoba koje su u njegovoj, novoinauguriranoj ideji regionalizma prepoznali prihvatljiv projekt.
Podrška ili pristupanje bilo kojoj legitimnoj građanskoj inicijativi, pa tako i Glavaševom regionalističkom programu, ni u kom pogledu ne bi smjelo biti sankcionirano smjenom s funkcije, diskvalifikacijama, šikaniranjima i sl., pa čak i onda kada se radi o ljudima koji su na javne funkcije došli prema političkoj pripadnosti. Činjenica kako je dobar dio njih došao na danas im upitne položaje smjenama prethodnika, ni u kom slučaju ne smije biti opravdanje za slične postupke, danas i ovdje.
Po osobnom iskazu g. Karavidovića, on nije politički angažiran, niti je član bilo koje stranke; samo je podržao inicijativu za veću regionalnu autonomiju i gospodarski oporavak Slavonije i Baranje. Pri tomu napominjemo kako se radi o čovjeku koji je tijekom agresije na Osijek i Hrvatsku bio jedan od najzaslužnijih za, koliko je to god moguće u ratnim uvjetima, normalno funkcioniranje grada, tj. opskrbu električnom energijom, te još od tih dana u javnosti uživa veliki ugled.  Je li prilikom potpisa spomenute inicijative na bilo koji način bio manipuliran; drugim riječima, je li znao da će građanska inicijativa koju je potpisao postati političkim programom Glavaševe Nezavisne liste, u ovom slučaju nije čak ni presudno, ali ostaje činjenicom da sankcioniranje potpisnika inicijative može poduzeti samo pravosuđe, a nikako vlast i vladajuća politička elita.
Dakle, bez ogleda na regionalistički duh inicijative HDSSB, slagali se mi s njom ili ne, svi oni koji u njoj pronalaze iskaz vlastitih političkih i građanskih stremljenja i težnji, moraju biti respektirani, dakako sve dok ne djeluju protiv Ustava RH. Raskol između dojučerašnjih političkih suradnika i partnera, ne može se razrješavati time da se kažnjavaju oni koji u tom sukobu ni na koji način nisu izravno sudjelovali; može biti da su svojim potpisom i podrškom građanskoj inicijativi i ne znajući za političke implikacije, poslužili kao sredstvo manipulacije, ali onda je na njima da se za svoja prava glasno, javno i jasno izbore, jer demokracija počiva na pravnoj državi i proceduri. Drugo je pitanje, o kojem tek treba ozbiljnije, ali načelno razgovarati: kakva će (zakonska i moralna) pravila biti određena za državne službenike s obzirom na njihovo javno, pa i političko angažiranje? A, smjene s funkcija; otkazi s posla i sl., podsjećaju na ne tako davna autoritarna vremena i praksu, u kojima su svoj presudni doprinos dali sudionici obje strane sadašnjeg sukoba, ali bez ogleda na to, zarad definitvnog, svekolikog ozdravljenja ovog područja (i čitave države), s tim bi konačno trebalo prestati.

HRVATSKI HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA
Regionalni centar Slavonija
Osijek/Vukovar

CENTAR ZA MIR, NENASILJE I LJUDSKA PRAVA – OSIJEK