Otvoreno pismo vijećnicima i vijećnicama Županije

Inicijativa građanki i građana Županije osječko-baranjske Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek Nezavisni Slavonije i Baranje Agencija lokalne demokracije

Vijećnicama i vijećnicima
Skupštine Županije osječko-baranjske

Građanke smo i građani koji svoj dio odgovornosti iskazujemo voljom za sudjelovanjem u građenju civilnog društva i pravne države – na putu prema (nadamo se) napokon ujedinjenoj i miroljubivoj Europi i svijetu. Smatramo važnim da pitanja, koja je višemjesečna opstrukcija rada županijskih tijela otvorila, ne ostanu zasjenjena i potisnuta ponuđenim «rješenjem» za to stanje – ostavkom dosadašnjeg Župana, kao uvjetom preživljavanja koalicijske vlasti.

Dosadašnji Župan Ladislav Bognar u odstupnom govoru svoju je ostavku obrazložio ostvarenim prijetnjama da će ga srušiti «kupovinom glasova», budući da je na poslovanju «Slobodne zone Osijek» započeo provjeru o načinu upravljanja i ima li sprege politike i kriminala u poduzećima u vlasništvu Županije osječko-baranjske. Štoviše, za govornicom je naveo da je, dosadašnjom istragom, ustanovljena opravdana sumnja, a na temelju koje je, za loše upravljanje, podnesena tužba protiv odgovornih.
Činjenica je da nitko iz Koalicije (izuzev zastupnika HSP-a, koji je uslijed novih okolnosti zatražio u ime svoga kluba izglasavanje raspuštanja Skupštine i raspisivanje prijevremenih izbora) nije na njegovo izlaganje reagirao!?
Niti u medijima, niti na zasjedanju Skupštine, javnosti nisu obrazloženi nikakvi razlozi za smjenu dosadašnjeg Župana, niti je iznesen stav Skupštine o problemima za koje je Župan tvrdio da su uzrokom opstrukcije rada županijskih tijela.

Kako da tumačimo praksu nepodnošenja činjenica, dokaza i obrazloženja za tako važnu odluku kao što je smjenjivanje čelnog čovjeka u Županiji? Demokracijom, njezinim surogatom ili političkim skandalom?

Podrazumijeva li se da će Skupština, u istom sastavu u kojem je njezin rad i odlučivanje mjesecima bilo blokirano, sada raditi učinkovito na kontroli poslovanja poduzeća u kojima ima vlasničkog udjela i na suzbijanju eventualne povezanosti između politike i kriminala? Hoće li se toj temi Skupština vratiti? Ima li o tome išta u Sporazumu koji su potpisali lokalni glavari koalicijskog bloka? U kojoj mjeri postoji neposredovana, a općim interesima (i time onim stranačkim nadređena) opravdana odgovornost pojedinačnih zastupnica/ka/ svojim biračima i javnosti?

Prihvaćanje političke odgovornosti za upravljanje je u današnjoj političkoj i društvenoj situaciji u Hrvatskoj, i u našoj Županiji, zasigurno jedna od najzahtjevnijih i najtežih zadaća. Mi koji nismo uključeni u obnašanje vlasti ne možemo možda potpuno razumjeti svu težinu Vaše pozicije. To ne znači da trebamo ostati po strani. Pitanjima koja Vam postavljamo želimo preuzeti dio te odgovornosti koju kao birači i kao javnost imamo. Naime, želimo i trebamo podržati županijsku Skupštinu i županijsku upravu koje će biti voljne i kompetentne predočiti vjerodostojne dokaze da se imovinom u vlasništvu Županije dobro upravlja; da nema zloupotreba, odnosno da će se one u budućnosti spriječiti. Osiguravanje transparentnog političkog i društvenog okvira, odnosno pravne države, koji će spriječiti sve oblike zloupotreba javnog dobra, u privatnom ili partikularnom interesu, je opći interes građanki i građana Republike Hrvatske, a započinje u vlastitom “dvorištu”. Oko toga se i javnost i aktualni političari trebaju djelatno očitovati – to su «uska vrata» koja trebamo proći.

U ime inicijatora:
Kaselj Branka, Jaroslav Pecnik, Franjo Hocenski, Miljenko Turniški, Spasenija Moro
Krunoslav Sukić
Katarina Kruhonja

Na znanje:

  1. Županijskim organizacijama I HDZ-a, HSLS-a; HSP-a; HSS-a;LS-a; SDP-a; SDSS-a
  2. Predsjednicima stranaka HDZ-a, HSLS-a; HSP-a; HSS-a;LS-a; SDP-a; SDSS-a
  3. Županu Županije osječko baranjske Zdravku Bosančiću
  4. Medijima