Politički progon natraške

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek najoštrije osuđuje višednevnu zlouporabu javnog i medijskog prostora od strane čelnika Grada Osijeka te „diskutiranje“ uzajamnim optužbama i prijetnjama.

Pozivamo čelnike Grada da Gradom upravljaju vodeći se načelima sudioničke demokracije što znači uključivati građane u procese odlučivanja, pravodobno ih informirati, transparentno odlučivati, poznavati i prakticirati kulturu političkog dijaloga i znati da ste odgovorni građanima i građankama koji su vam na demokratskim izborima ukazali povjerenje. Upravljati bilo kojim gradom može samo politički obrazovana osoba i osoba kojoj je interes i dobrobit građana ispred stranačke stege.

Ponovo smo svjedoci da umjesto pravodobnim argumentiranim dijalogom o problemu, lokalni političari svoje nezadovoljstvo rješavaju serijskim konferencijama za medije, nedolascima na sjednice, pozivima DORH-u i USKOKU, optužbama i prijetnjama.

Raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora legitiman je način rješavanja trenutnog problema, ali ne bi li bilo mudrije i jeftinije isprobati i ostale demokratske načine? Na taj bi se način građanima i građankama Osijeka poslala jasna poruka kako čelni ljudi Grada znaju surađivati i slušati u korist građana, a ne samo uživati u manifestiranju svoje političke moći.

Svaka je gradska uprava ogledalo zajednice kojoj je na čelu, a ova naša koristi Grad Osijek kao svoj privatni poligon za testiranje granica nezainteresiranosti svojih građana i građanki i, na žalost, političke nekulture.

U Osijeku, 29. kolovoza 2007. godine