Prenosimo Izjavu za medije Documente i GOLJP-a povodom priopćenja sa Sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

Zagreb, 05. srpnja 2014.

 “Biskupska zatvorenost prema istini”

Izjava za medije povodom priopćenja sa Sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

 Sa sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, koju je 2. srpnja 2014. predvodio nadbiskup Josip Bozanić, poslano je priopćenje u kojem se, između ostalog, kaže: “Biskupi izražavaju potporu sisačkom biskupu mons. Vladi Košiću, izloženom neprimjerenim grubostima i nepravednim prozivanjima koja su plod zatvorenosti prema traženju istine ..”

Biskupa V. Košića su u javnosti kritizirali neki novinari i neke organizacije civilnoga društva, na primjer Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP, GONG,.., zbog glorificiranja pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i uspoređivanja Kordića s Isusom Kristom, što smo nazvali i što smatramo blasfemijom.

Stav Katoličke crkve sažeo je u Glasu koncila od 15. lipnja 2014. njegov glavni urednik Ivan Miklenić. U svom uvodniku, pod naslovom “Što sve skriva etiketiranje”, Miklenić piše: “… Mnogi urednici nisu mogli odoljeti napasti političke mržnje ‘da ne etiketiraju Kordića ratnim zločincem’, kojeg je jedan ljudski, mnogi kažu i politički, sud osudio i zbog toga je podnosio 16 godina sužanjstva. (..) Te etikete Kordića izraz su mržnje prema hrvatskom narodu i samostalnoj državi Hrvatskoj.”

U navedene dvije reakcije Katoličke crkve polazi se kao od neupitne istine da je Kordić nevin osuđen. Da netko bude nevin osuđen može se dogoditi i događa se, ali za tu tvrdnju nitko od onih koji veličaju Kordića i koji predstavljaju Katoličku crkvu u Hrvatskoj nije dao ni jedan uvjerljiv argument. Osim da je Kordić osuđen na “jednom ljudskom sudu”!?

Dok se takvi argumenti ne iznesu, navedene izjave čelnika Katoličke crkve predstavljaju i “zatvorenost prema istini” i “etiketiranje kao izraz mržnje” prema svim onima koji se suprotstavljaju pretvaranju Hrvatske u mafijašku organizaciju gdje je najveći grijeh progovoriti o zločinima koje su “naši” počinili.

Do tada te izjave predstavljaju izraz bešćutnosti, koja je sramotna i za Katoličku crkvu u Hrvatskoj i za Hrvatsku, prema svim žrtvama zbog kojih je Kordić osuđen.

A što se tiče “grubosti prema biskupu Košiću”, jedina grubost koja se tu dogodila bila je ona u Zagrebačkoj zračnoj luci gdje su vjernici, u prisustvu biskupa, vikali “Za dom spremni!” i uz urlik “Ubij ga!” premlatili jedinog čovjeka koji se suprotstavio velićanju Kordića. I ona u Mostaru gdje je zbog istog razloga premlaćen prof. Slavo Kukić.

Ni za žrtve zločina ni za žrtve fizičke “grubosti” u riječima biskupa nije se našlo mjesta.

 

Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava