Procjena uspjeha antiratne građanske akcije «Ruke za mir» u okviru inicijative «Dosta je ratova

Akcija je trajala 7 dana od 29.03.2003. do 04.04.2003,  a imala je za cilj omogućiti građanima i građankama da iskažu svoje mišljenje i svoje osjećaje o ratu.

Zahvaljujući suradnji lokalnih novinara, građani su bili dobro obaviješteni o vremenu, mjestu i razlogu održavanja akcije.  Sudjelovali su građani i građanke Osijeka i okolice, te su na taj način dali svoj doprinos.

Tijekom trajanja akcije od po dva sata na dan, građani su ispisali  preko 1400 poruka za mir, ubačene u dvije simbolične bačve, ispisali 35 metara platna porukama i crtežima, što je neočekivano visok odaziv za ukupno 14 sati trajanja akcije.

Važno je naglasiti da su mirovne poruke i crteže na spontan način iskazali građani različite životne dobi  (od 2 do preko 70 godina), što je bilo vidljivo postavljanjem platna na pješački most.

Cilj je ove akcije bio kod građana osvijestiti pravo iskazivanja vlastitog mišljenja, te je na taj način probijena barijera pasivnog promatranja.

Djeca, srednjoškolci i studenti su imali više hrabrosti, mašte i osjećaja slobode za kreativno iskazivanje svog mišljenja. Ostalima je trebalo više vremena da se oslobode predrasuda o korištenju prava za slobodno iskazivanje.

Smatramo da će svi koji su sudjelovali pamtiti akciju po svom doprinosu, pa koristimo priliku da im se ovim putem zahvalimo.

Rat nije zaustavljen zbog naših dobrih želja iskazanih u ovoj akciji, ali ona svakako nije besmislena. Tu smo prepoznali solidarnost sudionika s nevinim žrtvama i izrazili je porukom  «Prošli smo rat, ne želimo ga drugima»