Prosvjed protiv slanja hrvatske vojske u Irak

Prošlog smo proljeća, uvažavajući gubitak, bol, užas i ljutnju radi terorističkog napada 11. rujna na Svjetski trgovački centar i Pentagon, zajedno s milijunima drugih ljudi diljem svijeta, prosvjedovali  protiv započinjanja Američko-britanskog «preventivnog» rata u Iraku. Danas su dvojbe o njegovoj pravoj svrsi i legitimnosti, kao i o njegovim posljedicama, odnosno «cijeni» sve zaoštrenije. Međunarodnopravno nelegitimna akcija ne uspijeva naknadno zadobiti značajniju podršku. Smrtonosno oružje nije pronađeno. Broje se desetci tisuća žrtava, većinom civila,  neprocjenjivo kulturno i prirodno blago drevne Mezopotamije je uništeno, «instalirani» demokratski poredak očekivano ne postiže stabilizaciju u predviđanom roku. Terorizam i političko nasilje ne samo da nisu suzbijeni s obzirom na Irak nego se prelijevaju širom planeta, umnožavaju broj žrtava (većinom civila) i rastu po količini i oblicima prijetnji i broju ciljeva. Nema naznaka izlaska iz sukoba nego, naprotiv, njegova se destruktivnost otima racionalnom političkom nadzoru i prijeti nedoglednim proširenjem.

U cilju prekida destruktivne spirale nasilja zalažemo se za:

  • prekid rata tj. vojne kontrole Iraka od strane Američko-britanske koalicije;
  • uspostavu mirovne misije UN-a radi pomoći iračkim institucijama u izgradnji demokratskog državnog poretka;
  • jačanje međunarodne suradnje na sprječavanju terorističkih akcija, otkrivanju i suđenju teroristima;
  • djelovanje na uzroke antagonizma, posebice na promjenu nepravedne svjetske ekonomije.

Pristajemo samo na konstruktivno sudjelovanje Republike Hrvatske u rješavanju postojećeg sukoba na gore navedenim principima zajedno s ostalim europskim članicama antiterorističke koalicije i isključivo u sklopu misije UN-a.

Nasuprot tome smatramo da bi svako, pa i simboličko, sudjelovanje Hrvatske vojske u postojećoj vojnoj koaliciji bio tek uzaludan pokušaj opravdanja nelegitimne i kontraproduktivne akcije i preuzimanje dijela odgovornosti za dalje širenje i prelijevanje nasilja.

Većina građana i građanki Republike Hrvatske je protiv slanja hrvatskih vojnika u Irak. To trebaju znati i uvažiti  Sabor Republike Hrvatske, njena Vlada i Predsjednik. Neka nas Vlada ne obmanjuje izjavama poput  «odlaska hrvatskog saniteta» ili «jedinica za pacifikaciju»

Kažemo NE slanju hrvatske vojske u vojne misije u Irak.

Pozivamo Vladu i Sabor da u naše ime kažu NE.

Izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata, terorizma i nasilja.

U ime inicijative Dosta je ratova u Osijeku:

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Centar za mir i ljudska prava Bilje
Nansen dijalog centar Osijek
Proni centar za socijalnu edukaciju mladih