ODLUKA ŽALBENOG VIJEĆA MKSJ U PREDMETU POPOVIĆ I DR

ODLUKA ŽALBENOG VIJEĆA U PREDMETU POPOVIĆ I DR

Žalbeno vijeće MKSJ izreklo je, dana 30. siječnja 2015. godine, presudu u predmetu Popović i dr

Okr. Vujadin Popović i okr. Lubiša Beara proglašeni su krivim za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, kršenje zakona ili običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu. Potvrđene su doživotne kazne zatvora, koje su im bile izrečene u prvostupanjskoj presude.

Osuđujuća presuda izrečena okr. Dragu Nikoliću za pomaganje i podržavanje genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja putem sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu je potvrđena. Kazna od 35 godina zatvora je potvrđena.

Okr. Radivoje Miletić je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu. Kazna zatvora smanjena je s 19 godina na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

Okr Vinko Pandurević proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje kršenja zakona ili običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti. Proglašen je krivim zbog nesprječavanja i nekažnjavanja podređenih. Potvrđena je kazna zatvora u trajanju od 13 godina.