POTVRĐEN DOŽIVOTNI ZATVOR ZA OKR. RATKA MLADIĆA

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne sudove u Den Haagu, jučer, 8. lipnja 2021. godine, potvrdilo je prvostupanjsku presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Daagu izrečenu 2017. godine, kojom je okr. Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Okr. Ratko Mladić osuđen je za počinjenje zločina genocida na području Srebrenice 1995. godine, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje, protupravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ratko Mladić bio je na čelu Glavnog stožera vojske bosanskih Srba od njezina utemeljenja 12. svibnja 1992. godine do 8. studenog 1996. godine.
Presudom je utvrđeno kako je on te zločine počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je uključivao plan čiji je cilj bio da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosne i Hercegovine na koja su bosanski Srbi polagali pravo.

Drugi udruženi zločinački pothvat je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja što je dokazano na primjeru opsade Sarajeva.

Cilj trećeg zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

Četvrdi zločinački pothvat je imao za cilj uzeti pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce, kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.