ZAPOČELA RASPRAVA ZA ZLOČIN POČINJEN U LOGORU STARA GRADIŠKA

Županijski sud Osijek
Zločin u logoru Stara Gradiška

OPĆI PODACI:
Broj predmeta: K-rz-7/2013

Vijeće za ratne zločine:
Sutkinja Zdenka Leko, predsjednica Vijeća
Sudac Miroslav Rožac, član Vijeća
Sudac Mario Kovač, član Vijeća

Okrivljenici: Gojko Božić, Zdravko Rakonić, Nebojša Petković, Miroslav Šućur, Predrag Guskić
Temeljem Rješenja Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku od 26. listopada 2020. godine, okrivljenicima se sudi u odsutnosti

Branitelji: Sreten Baljak, Marko Dumančić, Tomislav Filaković, Alen Jakobović, Boris Kunček; svi odvjetnici iz Osijeka, branitelji po službenoj dužnosti

Zastupnica optužbe: Mirjana Zupčević, zamjenica ŽDO Osijek

Optužnica ŽDO iz Osijeka: K-DO-47/2013 od 14. studenoga 2013. godine, izmijenjena 21. veljače 2019. godine

Optuženicima se stavlja na teret počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl.120.st.1. OKZ RH u logoru Stara Gradiška. Civili, žrtve zlostavljanja u logoru, su s područja Gornje Varoši i Uskoka.

Okr. Gojko Božić, prema podacima iz knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradišaka 1991. godine“, autor Vlado Radošić, bio je zapovjednik Stanice milicije Stara Gradiška.

Dokazni postupak započeo je 8. lipnja 2021. godine. Na raspravu je bilo pozvano 5 svjedoka, no, niti jedan nije došao. Naime, za 4 svjedoka je utvrđeno da su u međuvremenu umrli. Jedan svjedok je opravdao svoj izostanak starošću.

Na ročište za raspravu dana 9. lipnja 2021. godine pozvano je 5 svjedoka. Četiri svjedoka su se ispričala starošću i bolešću, dok je jedan svjedok umro.
Nastavak rasprave zakazan je za dane 24. i 25. kolovoza 2021. godine u 9,00 sati.