Zločin kod Mrkonjić Grada II

 

Postupak protiv Ivice Pintarića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u zagrebu br. K-DO-312/10 od 3. veljače 2012. godine optuženom Ivici Pintariću se stavlja na teret da je kao pripadnik Samostalne satnije taktičkih snajpera Hrvatske vojske, točno neutvrđenog dana tijekom mjeseca rujna i listopada 1995. u selu u okolici Mrkonjić Grada, Republika Bosna i Hercegovina, ušao u kuću u kojoj se nalazila jedna nepoznata muška i jedna nepoznata ženska osoba, te da je u iste iz automatske puške “Kalašnjikov” ispalio više metaka i na taj način ih usmrtio pa da je na taj način počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ RH.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: K-rz-10/2012

Vijeće: sudac Zdravko Majerović, predsjednik Vijeća, sutkinja Erna Dražanić, članica Vijeća, sudac Mirko Klinžić, član Vijeća

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, poslovni broj K-DO-312/10 od 3. veljače 2012. godine

Zastupnik optužbe: Jurica Ilić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1. OKZRH

Optuženik: Ivica Pintarić, na odsluženju kazne zatvora u Lepoglavi zbog počinjenja drugog kaznenog djela

Branitelj optuženika: Juro Martinović, odvjetnik iz Zagreba

Žrtve – ubijeni: jedan nepoznati muškarac i jedna nepoznata žena

 

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA

ZLOČIN KOD MRKONJIĆ GRADA II izvještaji s praćenja glavne rasprave

 

PRESUDA

Dana 9. svibnja 2012. godine objavljena je presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu kojom je opt. Pintarić, temeljem čl. 354. t. 3 (nije dokazano da je počinio kazneno djelo za koje ga se optužuje), oslobođen optužbe.

Presudu možete pogledati ovdje.

Žalbeno vijeće VSRH 6. svibnja 2014. godine odbilo je žalbu državnog odvjetnika kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu. Presudu VSRH pogledajte ovdje.  

 

PRIKAZ POSTUPKA I MIŠLJENJE NAKON ZAVRŠENOG PRVOSTUPANJSKOG POSTUPKA

Optužnica i presuda

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj K-DO-312/10 od 3. veljače 2012. Ivici Pintariću stavljeno je na teret da je kao pripadnik Samostalne satnije taktičkih snajpera Hrvatske vojske, točno neutvrđenog dana tijekom mjeseca rujna i listopada 1995. u jednom selu u okolici Mrkonjić Grada, Republika Bosna i Hercegovina, ušao u kuću u kojoj su se nalazili jedna nepoznata muška i jedna nepoznata ženska osoba te da je u iste iz automatske puške “Kalašnjikov” ispalio više metaka i na taj način ih usmrtio, pa da je time počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Dana 9. svibnja 2012. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu, nakon brzo i djelotvorno provedene glavne rasprave, temeljem čl. 354. t. 3. ZKP-a okrivljenog Ivicu Pintarića oslobodilo je od optužbe. Vijeće iz izvedenih dokaza nije moglo utvrditi da je okrivljenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Smatralo je da se iz iskaza samo jednog svjedoka ne može nedvojbeno zaključiti da je optuženi počinio kazneno djelo, da je iskaz svjedoka optužbe preštur, s premalo informacija, da je ostalo nerazjašnjeno je li optuženik usmrtio žrtve, a navelo je i da nisu pronađena tijela, da nije poznat identitet žrtava niti ime sela gdje je navodni zločin počinjen.

Mišljenje o kvaliteti optužnice

Ukoliko Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdi prvostupanjsku oslobađajuću presudu, pokazat će se da optužnica Županijskog državnog odvjetništva nije bila zasnovana na dostatnim i kvalitetnim dokazima. Time bi zapravo zbog primjene načela “ne bis in idem” bilo onemogućeno daljnje istraživanje zločina iz optužnice protiv ovoga okrivljenika. Ishitreno podizanje optužnice teško je opravdati, pogotovo imajući u vidu da se radi o kaznenom djelu koje ne podliježe zastari kaznenog progona, kao i da se očekuje bolja suradnja s pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine, koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju brojnih nepoznanica kojih je ovaj predmet prepun.