Zločin na Miljevačkom platou

 

Postupak protiv Ante Babca i Miše Jakovljevića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom ih se tereti da su 23. lipnja 1992. u Nos Kaliku i to prvookrivljeni Ante Babac kao zapovjednik desetine vojnih policajaca Vojne policije u Šibeniku sa zadatkom provesti i osiguravati grupu ratnih zarobljenika koji su trebali izvršiti asanaciju terena na oslobođenom području Miljevaca, a drugookrivljeni Mišo Jakovljević kao pripadnik te desetine vojnih policajaca, protivno pravilima međunarodnog prava, iz vatrenog oružja ubili ratnog zarobljenika Miroslava Subotića. Optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku od 6. lipnja 2011. pogledajte ovdje.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Splitu

Broj predmeta: K-RZ-2/11

Vijeće za ratne zločine: sudac Bruno Klein, predsjednik Vijeća Vijeća, sudac Davor Svalina, član Vijeća, sutkinja Marica Šćepanović, članica Vijeća

Optužnica: K-DO-109/11 (K-DO-16/02)

Zastupnik optužbe: Sanda Pavlović Lučić, zamjenica županijske državne odvjetnice u Šibeniku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH

Optuženici: Ante Babac i Mišo Jakovljević

Branitelji optuženika: Frano Baica i Mladen Klarić, odvjetnici iz Šibenika

Žrtva – ubijen: Miroslav Subotić

Punomoćnik oštećenika: Petar Bačić, odvjetnik iz Splita

 

IZVJEŠTAJI S RASPRAVE

MILJEVAČKI PLATO izvještaji s glavne rasprave

 

PRESUDA

Dana 18. rujna 2014. godine optuženici su proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora – Ante Babac na 3 godine i 8 mjeseci, a Mišo Jakovljević na 3 godine zatvora.