Zločin počinjen silovanjem u Dalju (opt. Ljubinko Radošević i dr.)

Postupak protiv Ljubinka Radoševića i Vojislava Grčića, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom ŽDO-a u Osijeku okrivljenicima se stavlja na teret da su tijekom kolovoza 1991. godine u Dalju kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti.

Obojicu okrivljenika se tereti da su neutvrđenog dana tijekom kolovoza 1991. godine došli u kuću te obitelji s nekoliko pripadnika TO koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenika, svezali ruke i stavili nož pod vrat ocu te ga natjerali da zajedno sa suprugom, mlt. kćerkom te mlt. sinom gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik, te potom još jedan nepoznati pripadnik TO, siluju njihovu kćer.

Prvookrivljenika se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika TO razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću te obitelji gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu oca, a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem te ga tako omamljenog odveli na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću. Drugookrivljenika se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom TO odveo kćer u blizinu Željezničke stanice i potom je silovali.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Vijeće za ratne zločine – suci: Zvonko Vekić, predsjednik Vijeća; Ninoslav Ljubojević, član Vijeća; Miroslav Rožac, član Vijeća

Optužnica: ŽDO iz Osijeka, br. K-DO-57/12, od 13. studenoga 2012. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Okrivljenici: Ljubinko Radošević i Vojislav Grčić, prisutni, nalaze se u istražnom zatvoru

branitelji: Berislav Krnic, odvjetnik iz Osijeka i Berislav Kopf, odvjetnik iz Osijeka

punomoćnik oštećenice:

oštećenici – zlostavljani: Hinko Guina, Marija Gubina, Gabrijela  Gubina (rođena 1978. godine), Helena Gubina, Marijan Gubina (rođen 1981. godine)

oštećenica – silovana i seksualno zlostavljana: X.Y. (podatke o identitetu žrtve ne objavljujemo)

IZVJEŠTAJI S RASPRAVE

Nismo u mogućnosti izvještavati, jer je s glavne rasprave isključena javnost.

PRESUDA

Presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku od 4. rujna 2013. godine optuženici Ljubinko Radošević i Vojislav Grčić osuđeni su na 12 godina zatvora svaki.  

Vrhovni sud Republike Hrvatske dana 3. prosinca 2014. godine održao je sjednicu Žalbenog vijeća, na kojoj je ukinuta prvostupanjska osuđujuća presuda u odnosu na optuženike Ljubinka Radoševića i Vojislava Grčića.