Zločin počinjen silovanjem u Vukovaru (opt. Živojin Crnogorac i dr; opt. Michael Husnik i Kasim Hekić)

Postupak protiv Živojina Crnogorca, Michaela Husnika, Kasima Hekića, Save Radovića, Svetislava Radovića i Ivice Husnika, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Županijski sud u Osijeku presudom K-122/97 od 4. studenoga 1997. godine oglasio je krivima odsutne Živojina Crnogorca, Michaela Husnika, Kasima Hekića, Savu Radovića, Svetislava Radovića i Ivicu Husnika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. Proglašeni su krivima da su u travnju 1992. u Vukovaru u više navrata pod prijetnjom izvršili obljubu (silovali) jednu žensku osobu, a Michael Husnik da je pored toga seksualno zlostavljao i djevojčicu staru 6 i pol godina stavljajući joj prst u vaginu.

Živojinu Crnogorcu izrečena je kazna zatvora u trajanju od 14 godina, Michaelu Husniku 12, Kasimu Hekiću 11, Stevi Radoviću i Svetislavu Radoviću po 9 i Ivici Husniku 8 godina.

Navedena presuda postala je pravomoćna 4. prosinca 1997. godine.

UHIĆENJE I OBNOVA POSTUPKA

Kasim Hekić uhićen je 5. listopada 2000. godine, Michael Husnik 9. listopada 2000. godine, a Živojin Crnogorac 17. travnja 2001. godine. Zatražili su i odobrena im je obnova kaznenog postupka.

Opći podaci

Županijski sud u Vukovaru

 Broj predmeta: K-4/01

Raspravno vijeće: sudac Slavko Teofilović, predsjednik Vijeća, sudac Stjepan Magić, član Vijeća, suci porotnici Zoran Bračić, Ankica Tadić i Gojko Baždar, članovi Vijeća

 Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: Živojin Crnogorac, Michael Husnik i Kasim Hekić, prisutni

Branitelji optuženika: Jovan Grubešić, odvjetnik iz Osijeka, za opt. Crnogorca; Šime Filipović, odvjetnik iz Vinkovaca, za opt. Husnika; Stjepan Šporčić, odvjetnik iz Vukovara, za opt. Hekića

Dana 12. veljače 2002. godine raspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru donijelo je presudu kojom je djelomično, u odnosu na Crnogorca, Husnika i Hekića, stavljena izvan snage presuda Županijskog suda u Osijeku broj K-122/97 od 4. studenog 1997., koja je postala pravomoćna 4. prosinca 1997., pa je u odnosu na opt. Crnogorca donijeta odbijajuća presuda (prethodno je tužiteljstvo odustalo od optužbe jer se radilo o zamjeni identiteta), a u odnosu na optužene Husnika i Hekića donesena je oslobađajuća presuda.

ODLUKA VSRH

 Vrhovni sud Republike Hrvatske rješenjem broj I Kž 557/02-5 od 11. siječnja 2006. godine prihvatio je žalbu državnog odvjetnika te je ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Vukovaru od 12. veljače 2002. u odnosu na optužene Michaela Husnika i Kasima Hekića. U tom dijelu predmet je vraćen sudu prvog stupanja na ponovno suđenje.

PONOVLJENI PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

 Županijski sud u Vukovaru
 Broj predmeta: K-14/06

Vijeće za ratne zločine: sudac Nikola Bešenski, predsjednik Vijeća, sudac Stjepan Margić, član Vijeća, sudac Slavko Teofilović, član Vijeća

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: Michael Husnik i Kasim Hekić, prisutni

Branitelji optuženika: Šime Filipović, odvjetnik iz Vinkovaca, za opt. Husnika; Stjepan Šporčić, odvjetnik iz Vukovara, za opt. Hekića

Dana 8. ožujka 2007. godine donijeta je presuda kojom je u je djelomično, u odnosu na Husnika i Hekića, stavljena izvan snage presuda Županijskog suda u Osijeku broj K-122/97 od 4. studenog 1997., koja je postala pravomoćna 4. prosinca 1997., pa su optuženi Michael Husnik i Kasim Hekić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 7 godina svaki.

PRESUDA VSRH

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž 566/07-6 od 27. veljače 2008. godine djelomično je uvažena žalba državnog odvjetnika pa su obojica osuđenika osuđena na kazne zatvora u trajanju po 10 (deset) godina svaki.