Zločin u Bapskoj

 

Postupak protiv Željka Vučkovića, Zlatana Kulića, Nikole Teodorovića, Miodraga Simeunovića, Dragoljuba Savičina, Rajka Miloševića, Ranka Šljubure, Drage Vučkovića, Predraga Simeunovića, Mihajla Mijatovića i Radojka Radmilovića, za kazneno djelo genocida iz čl. 119. OKZ RH, kasnije ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

 

TIJEK POSTUPKA

Optužnica (sažetak)

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je 14. lipnja 1996. godine optužnicu broj KT-86/95 protiv Željka Vučkovića i ostalih 11 okrivljenika, tereteći ih da su u razdoblju od 1992. do 1995. godine u selu Bapska u sklopu općeg plana protjerivanja svog hrvatskog i drugog nesrpskog stanivništva te stvaranja “Velike Srbije” preostalom hrvatskom stanovništvu ograničili kretanje uvođenjem obveznih propusnica, organizirali prisilne fizičke radove, vrijeđali ih i fizički i psihički zlostavljali, oduzimali pokretnu i nepokretnu imovinu, a u svibnju 1995. godine pod prijetnjom smrti iz domova protjerali 69 pripadnika hrvatske narodnosti, a zatim u njihove kuće uselili pripadnike srpske nacionalnosti, pa da su time počinili kazneno djelo genocida iz čl. 119. OKZ RH.

Navedenu optužnicu možete pogledati ovdje.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru preuzelo je navedenu optužnicu pod brojem DO-K-53/99.

 

Prvostupanjska presuda

Županijski sud u Vukovaru, u Vijeću u sastavu: sudac Nikola Bešenski, predsjednik Vijeća, sudac Stjepan Margić, član Vijeća, suci porotnici Martin Jurić, Franjo Sokačić i Stanko Vukojević, članovi Vijeća, dana 16. ožujka 2001. godine, u odsutnosti svih okrivljenika, jedanaestoricu okrivljenika proglasio je krivima za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a ne genocida, kako ih se teretilo optužnicom, i osudio na kazne zatvora: Željka Vučkovića na 8 godina, Zlatana Kulića na 5 godina, Nikolu Teodorovića na 5 godina, Miodraga Simeunovića na 5 godina, Dragoljuba Savičina na 5 godina, Rajka Miloševića na 6 godina, Ranka Šljuburu na 5 godina, Dragu Vučkovića na 5 godina, Mihajla Mijatovića na 5 godina i Radojka Radmilovića na 5 godina.

Optužba protiv Predraga Simeunovića je odbijena, jer je prethodno tužiteljstvo odustalo od optužbe protiv njega.

Presudu Županijskog suda u Vukovaru broj K-42/99 od 16. ožujka 2001. godine možete pogledati ovdje.

 

Odluka VSRH

VSRH je ukinuo prvostupanjsku presudu u osuđujućem dijelu i predmet vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Presuda je ukinuta zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, jer prvostupanjski sud nije za svakog optuženika pojedinačno naveo radnju koju je počinio.

Rješenje VSRH broj I Kž-97/02-3 od 12. lipnja 2002. godine možete pogledati ovdje.

 

 

Ponovljeni prvostupanjski postupak

Izmjena optužnice

Nakon što je VSRH ukinuo prvostupanjsku presudu iz ožujka 2001. godine, Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru preciziralo je optužnicu podneskom od 16. srpnja 2002. godine, a potom i 25. listopada 2004. godine.

Izmijenjen je činjenični opis i pravna kvalifikacija optužnice. Izmjenom činjeničnog opisa konkretizirane su radnje koje se optuženicima stavljaju na teret, a izmjenom pravne kvalifikacije optuženike se tereti za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civlinog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH, a ne više genocida iz čl. 119. OKZ RH.

Izmjenjenu optužnicu od 25. listopada 2004. pogledajte ovdje.

Razdvajanje postupka

Dana 25. listopada 2004. rješenjem suda na glavnoj je raspravi razdvojem postupak u odnosu na opt. Željka Vučkovića, od postupka prema svim ostalim optuženicima.

Prvostupanjska presuda

Županijski sud u Vukovaru, u Vijeću u sastavu: sudac Nikola Bešenski, predsjednik Vijeća, sudac Stjepan Margić, član Vijeća, suci porotnici Perica Kešinović, Krešimir Vitovski i Stana Kolundžija, članovi Vijeća, dana 10. prosinca 2004. godine devetoricu okrivljenika proglasio je krivima za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osudio ih je na kazne zatvora: Zlatana Kulića na 4 godine, Nikolu Teodorovića na 3 godine, Miodraga Simeunovića na 3 godine, Rajka Miloševića na 4 godine i 6 mjeseci, Ranka Šljuburu na 3 godine, Dragu Vučkovića na 4 godine, Mihajla Mijatovića na 3 godine i Radojka Radmilovića na 3 godine.

Optužba protiv Dragoljuba Savičina je odbijena, jer je prethodno tužiteljstvo odustalo od optužbe protiv njega.

Presudu Županijskog suda u Vukovaru broj K-28/02 od 10. prosinca 2004. možete pogledati ovdje.