Zločin u Dardi (opt. Branko Stanković)

Postupak protiv Branka Stankovića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPTUŽNICA

Optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku br. KT-118/96 od 2. srpnja 2002. pogledajte ovdje.

Činjenični opis optužnice djelomično je izmijenjen na glavnoj raspravi 9. rujna 2002.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-50/02

Vijeće: sudac Anto Rašić, predsjednik Vijeća; sutkinja Hedviga Reisz, članica Vijeća; suci porotnici Jozo Miličević, Mirela Erdeljić i Kata Đapić, članovi Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku br. KT-118/96 od 2. srpnja 2002., djelomično izmijenjena na glavnoj raspravi 9. rujna 2002.

Zastupnik optužbe: Miroslav Bušbaher, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženik: Branko Stanković, prisutan

Braniteljica: Ljiljana Banac, odvjetnica iz Osijeka

Žrtva – zlostavljan: Adam Mesar

PRESUDA (SAŽETAK)

Županijski sud u Osijeku 9. rujna 2002. godine objavio je presudu kojom je opt. Branka Stankovića proglasio krivim što je točno neutvrđenog dana u vremenu od polovine rujna 1991. do 4. travnja 1992. u Dardi, kao inspektor u miliciji Krajine, Adama Mesara, koji je prethodno uhićen i zatvoren bez pisanog rješenja, zajedno sa Zoranom Rujevićem u milicijskoj stanici u najmanje deset navrata ispitivao, kojom prilikom su ga tukli gumenom palicom po glavi, leđima i rukama, gurali mu gumenu palicu kroz usta u grlo, udarali ga željeznom šipkom po leđima te otvorenom šakom po glavi u predjelu ušiju, sve dok se Adam Mesar ne bi onesvijestio i pao sa stolice na pod, nanijevši mu tjelesne ozljede od čijih posljedica mu je smanjena funkcija sluha za 23%.

Okrivljeniku je izrečena kazna zatvora u trajanju od 5 (pet) godina.

Presudu Županijskog suda u Osijeku pogledajte ovdje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske, u sjednici vijeća održanoj 4. veljače 2003., preinačio je presudu suda prvog stupnja u odluci o kazni te je opt. Branka Stankovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.