Zločin u Kopačevu

Postupak protiv Aleksandra Čugalja i Branimira Ivanovića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-47/94

Vijeće: sudac Bogdan Penjić, predsjednik Vijeća; sudac Mladen Filipović, član Vijeća; suci porotnici Marija Vargić, Mirko Tutnjević i Marko Relati, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva u Osijeku br. KT-44/94 od 11. svibnja 1994.

Zastupnik optužbe: Željko Krpan

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženici: Aleksandar Čugalj i Branimir Ivanović, odsutni

Branitelji: Julka Bandić i Hrvoje Banić, odvjetnici iz Osijeka

Žrtva: silovana jedna ženska osoba (ime ne navodimo)

 

PRESUDA (SAŽETAK)

Presudom Županijskog suda u Osijeku od 19. listopada 1994. optuženici Aleksandar Čugalj i Branimir Ivanović proglašeni su krivima što su 25. prosinca 1991. oko 23,00 sata u Kopačevu, općina Beli Manastir, kao pripadnici tzv. Milicije Krajine, u namjeri da preostalo civilno stanovništvo nesrpske narodnosti izlože zaplašivanju, poniženju i zlostavljanju te nagnaju na iseljenje, zajedno sa još trojicom nepoznatih pripadnika tzv. Milicije Krajine, naoružani pištoljima, bombama i noževima došli u kuću jedne obitelji (prezime ne navodimo), naredili jednoj ženskoj osobi (ime ne navodimo) da dođe u blagovaonicu, a njenog supruga, sina i druge članove obitelji otjerali u spavaću sobu, a zatim uz prijetnju da će baciti bombu na krevet u kojem joj je sin, sva petorica nad njom izvršili spolni odnos, pri čemu je Čugalj poticao Ivanovića riječima: “Napumpaj kurvu, da rodi srpsko dete, a ne mađarsko kopile!”, nakon čega su se spremili i napustili kuću, a pri odlasku joj je Branimir Ivanović zaprijetio da će dići u zrak kuću zajedno sa ukućanima ako o ovome bude kome pričala, pa je oštećenica zbog straha za sigurnost 1. siječnja 1992. s obitelji napustila Kopačevo i sklonila se u Republiku Mađarsku.

Okrivljenicima su izrečene kazne zatvora u trajanju od po 10 (deset) godina.

Vrhovni sud Republike Hrvatske, u sjednici održanoj 6. srpnja 1995. godine, uvažio je žalbu državnog odvjetnika te je donio presudu kojom je preinačio presudu suda prvog stupnja u odluci o kazni te je Čugalja i Ivanovića osudio na kaznu zatvora od 15 (petnaest) godina, svaki.