Zločin u Sekulincima

Postupak protiv Borivoja Lukića, Dragoslava Lukića, Željka Ivkovića i Drage Starijaša, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. OKZ RH.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-24/93

Vijeće: sudac Bogdan Penjić, predsjednik Vijeća; sutkinja Zora Majić, članica Vijeća; suci porotnici Zdenka Matoković, Marko Elez i Josip Kasan, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva Osijek broj KT-229/92 od 26. veljače 1993.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. OKZ RH

Optuženici: Borivoje Lukić, Dragoslav Lukić, Željko Ivković i Drago Starijaš, odsutni

Branitelji: Dubravko Marjanović, Dražen Matijević, Josip Matković i Zvonimir Mesić, svi odvjetnici iz Osijeka

Žrtva: silovana jedna ženska osoba (ime ne navodimo)

 

PRESUDA (SAŽETAK)

Presudom Županijskog suda u Osijeku 13. svibnja 1993. okrivljenici su proglašeni krivima što su kao pripadnici paravojne formacije u službi agresora, opt. Borivoje Lukić kao zapovjednik, te Dragoslav Lukić, Željko Ivković i jedna nepoznata osoba dana 26. kolovoza 1991. iz obiteljske kuće u selu Krasković, Općina Orahovica, uz prijetnje smrću odveli u Gudnogu, općina Podravska Slatina, 19-ogodišnju djevojku (ime ne navodimo), podvrgli je ispitivanju prilikom kojeg su je udarali rukama i nogama po tijelu, vrijeđali je i psovali, Dragoslav Lukić tjerao ju da pojede kosu koju joj je prethodno odrezao, a nakon toga su je zatvorili u metalni kontejner na lageru Sekulinci u kojem su je držali zatvorenu 38 dana, za koje je vrijeme više osoba i u više navrata, prisilno, uz prijetnje smrću, nad njom izvršilo spolni akt, a među njima i opt. Drago Starijaš. Dana 2. studenoga 1991. predali su je pripadnicima MUP-a RH prilikom razmjene zarobljenika.

Navedenom presudom svakom od optuženika izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) godina.

Vrhovni sud Republike Hrvatske, u sjednici vijeća održanoj 10 veljače 1994. godine, prihvatio je žalbu državnog odvjetnika te je preinačio presudu suda prvog stupnja te je svakog od optuženika osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 (trinaest) godina.