ZLOČIN U VELIKOJ PERATOVICI KOD GRUBIŠNOG POLJA

 

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo je 27. svibnja 2009. godine desetogodišnju zatvorsku kaznu Bori Trbojeviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Grubišno Polje 1991. godine.

U prosincu 2009. presuda je potvrđena.

OPTUŽNICA

Optužnicu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije pogledajte ovdje (pdf, 71 KB).

OPĆI PODACI

Okružni sud u Beogradu

Оdjeljenje: Vijeće za ratne zločine

Vijeće: sutkinja Snežana Nikolić Garotić, predsjednica Vijeća; sudac Vesko Krstajić i sutkinja Vinka Beraha Nikičević, članovi Vijeća

Optužnica: Тužilaštva za ratne zločine od 26. 05. 2008. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. KZ SRJ

Okrivljenik: Bora Trbojević

TIJEK POSTUPKA

Temeljem sporazuma o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina spis predmeta protiv Bore Trbojevića hrvatsko je pravosuđe poslalo srbijanskim pravosudnim tijelima.

Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo optužnicu protiv Trbojevića 21. svibnja 2008. godine.

Glavna rasprava započela je 26. rujna 2008. godine. Tijekom glavne rasprave održano je 10 ročišta na kojima je saslušano 26 svjedoka, od kojih 4 putem video konferencijske veze sa Županijskim sudom u Zagrebu.

PRESUDA

Dana 27. svibnja objavljena je prvostupanjska nepravomoćna presuda kojom je optuženik oglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. KZ SRJ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.
Predsjednica vijeća Snežana Nikolić – Garotić rekla je, obrazlažući odluku, da je tijekom postupka utvrđeno da je Trbojević kriv za ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva u selima Velika Peratovica i Topolovica u razdoblju od kraja kolovoza do kraja listopada 1991. godine. Sudsko vijeće je nesumljivo, na osnovu iskaza velikog broja svjedoka, utvrdilo da je Trbojević, kao pripadnik “Bilogorskog odreda” u sastavu TO Velike Peratovice, sudjelovao u uzimanju talaca, razdvajanju muškaraca i žena kao i u ubojstvu pet civila u podrumu škole u Velikoj Peratovici.

U prosincu 2009. presuda je potvrđena.