Zločin u zatvorima u Gajevoj ulici u Zagrebu i Kerestincu

 

Postupak protiv Stjepana Klarića, Dražena Pavlovića, Viktora Ivančina, Željka Živeca i Gorana Štrukelja, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZRH i čl. 122. u svezi čl. 28. st. 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana: Stjepana Klarića, Dražena Pavlovića, Viktora Ivančina, Željka Živeca i Gorana Štrukelja zbog počinjenja kaznenog djela ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. i čl. 122. u svezi čl. 28. st. 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenike se tereti da su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. u Zagrebu i Kerestincu; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija; okrivljeni Klarić kao zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika koje se prvotno nalazilo u Zagrebu, a potom u vojarni “Kerestinec” okrivljeni Pavlović, Ivančin, Živec i Štrukelj, kao pripadnici Hrvatske vojske nadzirući rad stražarskih službi te kao takvi nadređeni ostalim stražarima – pripadnicima Hrvatske vojske u navedenom Konačištu i imajući faktičnu ovlast nadzora nad njima; a svi odgovorni za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava počinili navedeno kazneno djelo. Naime, okrivljeni Klarić je u navedenom svojstvu dopuštao spomenutim okrivljenicima i ostalim podređenim stražarima te drugim pripadnicima Hrvatske vojske da zatočene ratne zarobljenike fizički i psihički zlostavljaju i s njima u tome sam sudjelovao, a kad sami nisu u tome sudjelovali; znajući da se ratni zarobljenici fizički i psihički zlostavljaju; spomenuti okrivljenici nisu poduzeli ništa da takva protuzakonita postupanja spriječe i kazne, čime su pristali da njima podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama kao i na njihove posljedice. Tereti ih se da su u navedenom razdoblju na razne načine zlostavljali ukupno 26 osoba čime su im nanijeli velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

U listopadu 2012., pred kraj prvostupanjskog postupka, zastupnik optužbe pisanim putem izmijenio je optužnicu. Optuženici se terete za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, u razdoblju od sredine mjeseca siječnja 1992. do 29. travnja 1992., i to prvooptuženi Stjepan Klarić temeljem zapovjedne odgovornosti – nesprečavanja podređenih da muče i nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima te za neposredno počinjenje kaznenog djela.

Ostala četvorica optuženika terete se počinjenje radnji kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, dakle kao neposredni počinitelji. Optužnica je specificirana u odnosu na Nadu Miličević, Milorada Blagojevića, Miloša Crnkovića i Rajku Majkić, svjedoke koje je tužiteljstvo predložilo tijekom glavne rasprave. Također, kao radnje počinjenja kaznenog djela navedene su: primoravanje ratnih zarobljenika na spolne odnose sa zarobljenicama kao i silovanja zarobljenica.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 9 K-RZ-6/11

Vijeće za ratne zločine: sudac Marijan Garac, predsjednik Vijeća, sutkinja Mirjana Rigljan, članica Vijeća, sudac Petar Šakić, član Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, broj K-DO-384/10 od 18. studenoga 2011.

Zastupnik optužbe: Robert Petrovečki, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. i čl. 122. u svezi čl. 28. st. 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske

Optuženici: Stjepan Klarić, Dražen Pavlović, Viktor Ivančin, Željko Živec i Goran Štrukelj

Branitelji optuženika: Berislav Herceg, odvjetnik iz Zagreba, branitelj I. opt. Enver Vučetić, odvjetnik iz Zagreba, branitelj II. opt. Mario Medak, odvjetnik iz Zagreba, branitelj III. opt. Tomislav Jonjić, odvjetnik iz Zagreba, branitelj IV. opt. Gordan Preglej, odvjetnik iz Zagreba, branitelj V. opt.

Žrtve (fizički, psihički i/ili seksualno zlostavljani/e): Đorđe Jovičić, Dobroslav Gračanin, Milka Badrić, Milena Adamović, Danica Vuruna, Danica Poznanović, Zorka Hrkić, Pantelija Zec, Slobodan Kukić, Tomislav Božović, Damir Kalik, Branko Zeljak, Milorad Đuričić, Branimir Skočić, Miodrag Nikolić, Petra Došen, Vid Ninić, Slobodan Jasenski, Ljuban Grab, Dušica Nikolić, Borivoj Rogić, Nenad Filipović, Nebojša Kostadinović, Vojkan Živković, Nada Grab, jedna neutvrđena osoba, Nada Miličević, Milorad Blagojević, Miloš Crnković i Rajka Majkić

 

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA

GAJEVA I KERESTINEC izvjestaji s pracenja sudjenja

 

PRESUDA

Dana 31. listopada 2012. objavljena je presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu kojom su optuženici nepravomoćno proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora:

– prvooptuženi Stjepan Klarić osuđen je na 3 godine i 6 mjeseci zatvora,

– drugooptuženi Dražen Pavlović na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine,

– trećeoptuženi Viktor Ivančin na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine,

– četvtooptuženi Željko Živec na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine,

– petooptuženi Goran Štrukelj na zatvorsku kaznu u trajanju od 1 (jedne) godine.

Protiv prve trojice pritvor je ukinut, a svim optuženicima u kaznu zatvora uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru i to prvoj trojici od 22. studenoga 2010. do 31. listopada 2012., četvrtooptuženiku od 22. studenoga 2010. do 16. srpnja 2012., a petooptuženom Štrukelju od 22. studenoga 2010. do 14. veljače 2012. te od 16. svibnja 2012. do 16. srpnja 2012.

Sjednica Žalbenog vijeća VSRH održana je 16. travnja 2014. godine. Prvostupanjska presuda je ukinuta i predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje.

 

PRIKAZ I MIŠLJENJE O PROVEDENOM PRVOSTUPANJSKOM POSTUPKU

Prikaz i mišljenje o provedenom prvostupanjskom postupku pogledajte ovdje.