OBIJEN ZAHTJEV RH ZA ODOBRAVANJE STATUSA “PRIJATELJ SUDA”

Žalbeno vijeće MKSJ odbilo je da ispitati svoju odluku iz srpnja 2016. godine, kojom je odbačen zahtev Republike Hrvatske da se, u statusu “prijatelja suda”, uključi u žalbeni postupak u predmetu šestorice bivših čelnika Harceg Bosne na čelu sa Jadrankom Prilićem. Hrvatska je zahtev za ispitivanje te odluke podnijela 12. lipnja 2017. godine, nakon što se Tužiteljstvo MKSJ na žalbenoj raspravi u predmetu “Prlić i ostali”, pozvalo na nalaz prvostupanjsli presude o sudjelovanju šestorice optuženih u udruženom zločinačkom pothvatu, na čijem su čelu, prema optužnici, bili Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko.

Osim ispitivanja odluke kojom joj je odbijen status “prijatelja suda”, Hrvatska je 12. lipnja ove godine tražila da se u konačnoj presudi bivšim čelnicima Herceg Bosne, najavljenoj za studeni ove godine, izričito naglasi da navođenje Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka u prvostepenoj presudi ne znači su oni proglašeni krivim za bilo kakav zločin, kao i da spominjanje njihove uloge u udruženom zločinačkom pothvatu ni na koji način ne predstavlja nalaz o odgovornosti Republike Hrvatske.

Prvi zahtjev, za ispitivanje odluke iz srpnja prošle godine, je odbačen jer Hrvatska nije jasno ukazala da je Žalbeno vijeće pogriješilo pri odlučivanju. Drugi zahtjev vezan za Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka, nije ni razmatran. Zaključeno je da se radi o novom podnesku koji Hrvatska ne može ulagatu, jer nema status stranke u predmetu bivših čelnika Herce Bosne.

izvor: www.sense-agency.com