PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE U LOGORU DRETELJ

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri okrivljenika stavljajući im na teret počinjenje ratnog zločina u proljeće 1992. godine nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti s područja Čapljine, kao i nad zatočenicima u logiru Dretelj.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženici su pripadnici HOS-a i HVO. Ratne zločine počinili su da su osobno i zajedno sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a sudjelovali u premlaćivanju, pljačkanju, teškom tjelesnom povrijeđivanju civila i ratnih zarobljenika, te silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine. Nadalje im se stavlja na teret mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih povreda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Optuženi su: M.H. i I.M. iz Ljbuškog, M.N. iz Čapljine i T.R. iz Mostara. Uhitili su ih dana 1. veljače 2016. godine, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Zločini počinjeni u logoru Dretelj sastavni su dio optužnice podignute pred Međunardnim kazenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika Herceg-Bosne.